Mitt Kök

IMG_7643

Mässdags igen. Den här veckan rullar Mitt Kök som är en publik mat- och  dryckesmässa. Här ska man kunna gå och handla lite fredagsmys och bli inspirerad av Sveriges främsta kockar. Jag fick frågan om jag inte skulle göra en inspirationsmonter. Så jag satte mig ner och funderade. Självklart hade det varit superenkelt att göra en “trendig” dukning och så var man liksom klar, men jag ville grotta ner mig i en av frågorna som jag tycker är relevant i ämnet. Det handlar om sopor. Cirka en tredjedel av hushållens mat åker ner i soporna. Så jag och mitt team satt ner och tittat på frågan om hushåll. mat och sopor utifrån fyra perspektiv. Occh gjorde så klart fyra färger… Stadsmissionen har hjälpt oss med möbler och Alcro med färg, annars har vi fått vara så kostnadseffektiva som bara sjutton. Ingen vill betala för sådana här projekt. Men det är ju ändå ganska viktigt att visa vad som händer ute i världen i området sopor och design. Det ville vi visa.

IMG_7630

Det gula området får representera “Reduce, reuse, recycle” och här finns bland annat förpackningar som Stockholms Stadsmission kommer ha med i sitt projekt i Rågsved. Där ska man sälja varor som är sekunda. Kan vara ett kaffepaket som är kantstött, eller felköp, eller så klart varor som ligger nära utgångsdatum. Sen kan personer som är ekonomiskt utsatta bli medlemmar och köpa mat till en tredjedel av ordinarie pris. Butiken öppnar i slutet på november.

IMG_7632 IMG_7631

I det gula området får vi också ha med Kaffeeform från Tyskland som gör kaffekoppar av kaffesump. Återvinning på ett roligt sätt.

IMG_7628

I det gröna området så resonerar vi kring begreppet kompost. Kan man ha kompost i lägenheten? Självklart.

IMG_7629

Tyska Loofen för enkla komposter man kan ha i stan i köket. Kul.

IMG_7626

Och fantastiska Wasara från Japan som gör engångsprodukter man kan gräva ner efter användning. Så fint. Man kan så klart elda upp dem också. Helt biologiskt nedbrytbart.

IMG_7627 IMG_7634

Vårt lila område handlade om förvaring. Vi slänger mat för att vi missat att använda den, eller inte sparat på rätt sätt.

IMG_7637

Foodhugger gör silicon “lock” som man sätter på frukt och grönt för enklare förvaring.

IMG_7647 IMG_7646

Konstfackstudenten Lara Benevides har gjort ett helt system för effektiv förvaring till köket.

IMG_7638

Det blå området kallade vi för Innovation och handlar om nytänkande i köket. Som till exempel vår växtvägg från Nordic Green Design som kontinuerligt ger en färska örter.

IMG_7645

Nåt för varje kök??

IMG_7640

Här har vi också Pure Effect som gör städutrustning baserat på baciller och microorganismer. Låter konstigt, men tänk på yoghurt. Sjukt miljövänligt.

IMG_7641

Eller Future Machines. Jag kommer fortfarande ihåg det här gamla Beckmansprojektet med fokus på förpackning. Varför inte göra ett skal för dryck av t.ex. socker?? Släng direkt i vasken.

IMG_7642

Och Prime Pocket som supersnabbt kan torka maten. Släng inte – torka.

Nå. Det var mitt bidrag. Men mässan har ju annat att bjuda på. Massor av stoooooora montrar. Och här nedan mina  favoriter bland alla produkter som lanseras.

IMG_7654 IMG_7655

Portugisiska sardiner. Äntligen i Sverige.

IMG_7658

Piet Hein Eek som bilsoffa??

IMG_7662

Det är nåt otroligt vackert över vaktelägg

IMG_7665

Snyggt julgodis från Strictly Chocolates

IMG_7606

Allt om Mats snygga monter som stylats av Synnöve Mork

 

Kommentera

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of