Ambiente 2018

Den tyska mässan Ambiente räknas som världens största inredningsmässa. Ta siffrorna med en nypa salt men jag har för mig att man har 150 000 besökare och 4-5 000 utställare.

Detta är min åttonde mässa i år. Japp, efter januari och februari så har jag tittat på nästan ALLT. Det blir så klart annorlunda att gå till Ambiente efter åtta mässor och tänka att man ska hitta något revolutionerande nytt. Det är ju trots allt många utställare som jag redan träffat på Formland eller Maison & Objet. Det Ambiente nischar in sig på är köket och det dukade bordet. Här finns alla porslins- och kastrullmärken. Alla.

Men jag har ändå försökt sätt på mig trendspanar glasögonen och titta på några nya saker. Här är mina resonemang från Ambiente.

  1. Arkiven

Vi kunde konstatera efter Stockholm Furniture Fair hur flera möbelföretag börjar leta i arkiven. Så är det så klart även inom inredningsbranschen. Har man ingen egen gammal produktion som så kan man köpa loss rättigheter (som t.ex. möbelmärket Warm). Danska Spring Copenhagen har fått rättigheter till sju keramiska produkter från Saxbo. Och med tanke på hur mycket vit keramik som Lotta Agaton använder i sin styling så borde detta vara en giiiiiiiiiiiiiiiiiiiiven kommersiell succé.

Mer Saxbo och Spring Copenhagen.

Och jag slänger in flera detaljer ur den här skandinaviska stilen som just nu är så dominant på den internationella arenan. Det är “hygge” och “lagom” precis överallt. Det kommer tok-explodera i år. Här rent, avskalat och träigt från Aarikka.

Jag älskar den skandinaviska renheten hos danska Ro.

Mer skandinaviskt från Ro.

Till och med Rosenthal har en hel vägg med egna finska favoriter. Och så klart hämtat ur arkiven.

Detta avskalade från arkiven syns också på tallrikar med reproduktioner av Picasso. Fint.

Här också porslin med klassiskt mönster med William Morris.

Meissen.

Mer Meissen där man mixat med nya och gamla mönster från arkiven.

2. Det grafiska

Jag talade om det grafiska faktiskt redan förra året, men det verkar som att vi fortsätter med detta i år. Väldigt påtagligt hur till exempel porslinsdelar har de här markerade strecken. Här amerikanska Lenox.

Tyska Thomas.

Även vissa inredningsobjekt blir randiga.

Skärbrädor.

Paola Navone för Serax

På glaset syns det framför allt på detta räfflade sätt.

Danska Kähler.

Massor av räfflat glas.

3. Färger.

Jag ska verkligen försöka hålla det kort och inte så mycket bilder. Färgerna på Ambiente var dominerande rosa, gröna och ljusblå. Inget gult och inte så mycket terrakotta. Och jag blev faktiskt själv förvånad över allt detta ljusblå. Nog för att jag pratar om CMYK Smack bland mina trender men jag trodde det skulle landa i en mörkare blå kulör. Men ljusblått är det.

 

Och rosa. Så mycket rosa…

Och grönt då.

Georg Jensen Damask med grönt.

Keramik i grönt.

Jag tenderar att säga att vi vill ha en ganska 70-talsaktig grön ton, alltså inte naturinspirerad som tex mossa eller butelj.

Versaces nya porslin i grönt.

 

 

Kommentera

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of