Armemuseum

Armemuseum mejlade till mig häromveckan. De hade sett mig i rutan på tv och tyckte att jag behövde se deras utställning. Sagt och gjort, så tog jag mig till Östermalmstorg i Stockholm för att gå på utställning med mode, design och militärhistoria. Alltid lär man sig nåt!

Armemuseum i vinterskrud – snart i vårskrud??

Museet har alltså gjort en utställning som ska ändra teman, men generellt sett stå i två år. Det är som en omvänd catwalk tar betraktaren går på scenen och tittar på “publiken”.

Varje “bur” har olika teman med ganska lite text. Man ska kunna läsa på sig om materialet vid sitt-stationer istället.

Armemuseum har så klart en stor samling kläder. Det fascinerande är att man tidigare klädde upp sina soldater – nästan som i fotbollslag. Man skulle synas! Här är flöjt och trumslagare. Man hade dem på fältet eftersom det inte gick att kommunicera med ord. Musikanternas kläder är extra smyckade med revärer för att kännas igen bland allt folk. Svensk uniformsmode hämtar framför allt inspiration från Frankrike, Preussen och Ryssland. Vi svenskar har inte influerat internationellt sett – inte ens under vår stormaktstid, fick jag höra.

Visst syns den i fält?

I utställningen finns absolut modernare plagg som den här coola motorcykeljackan från 50-talet. Men man har med den för att visa på släktskapet med husarernas tuffare utrustning och man vill resonera kring hur tuffa husarerna var. De var dåtidens huliganer.

Coola, läskiga husarer…

Det var först i början på 1900-talet som uniformerna blev mer grå och man behövde smälta in mer. Det handlade också om att man kunde skjuta någon på längre avstånd så klart.

Militärlägrens tuffaste killar hette “profosser”. De var alltid lite större och lite styggare. De hade också färgglada jackor så att de skulle synas i lägret. Längst till höger ser vi en modern kamoflage-jacka. När kom kamoflage till Sverige? Eller när tillverkades det första plagget i Sverige?? Gissa!! 1990… Tidigare hade man helgrönt, men på 90-talet vågade man mönster. Sverige var typ sist i Europa…

Utställningen består också av hattar och “bling-bling”.

Den skrämmande hjälmen kommer från 30-åriga kriget.

Roliga hattar. Den grå hatten med dödskallen tillhörde husarerna. Man ser att de är fartiga och farliga på att hatten har en lång “hästman” som ska fladdra i vinden eftersom en husar rider så fort.

I en annan monter fanns alla “accessoarer”. Notera den läskiga skinnbiten man ska ha framför munnen. Det är lösskägg för män som inte har så kraftig hårväxt i ansiktet. Iiiiieeeuuuwww…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments