Milano 2012 – de tio bästa grejerna

Så kommer då min lista med de tio bästa grejerna från Milano 2012. Icke att blanda ihop med det som jag senare kanske resonerar kring när det gäller trender. Det här är de tio sakerna som har imponerat på mig och berört mig. Men hur kan man sammanfatta Milano 2012? Få nyheter, ingen kraft och väldigt lite som liksom fastnat. Många relanseringar av gamla nyheter.

Men nog om det. Det bästa hittar du kanske i den här listan. Först ut en utställning som jag nästan missade. Designtidningen Domus hade kalas och vernissage och det tog faktiskt ett tag innan jag hittade själva utställningen, men på plats ett hittar vi allså:

1. Domus utställning – The future in the Making

Utställningen hamnar på första plats eftersom den på allvar försöker diskutera vilken roll design har idag, vilka utmaningar den står inför och vad som faktiskt händer. Läs Erica Treijs krönika från designveckan för att få en fördjupning om flera av frågorna. Den hittar du här – http://www.svd.se/kultur/paradigmskifte-i-mobellandet_7073697.svd. För att man ska få en bra ingång så kan man titta på stolen/bänken som Enzo Mari gjorde på 70-talet för Artek. Stolen är så pass enkel att man kan snickra ihop den själv – och är det inte bättre? Eller? Massor av frågor.

Markus Kayser som tagit ett gigantiskt förstoringsglas till Sahara och genom solstrålarna där kan skapa produkter ur sanden. Fult, men galet intressant.

Eller frågan om “crowd sourcing”. Kan man som designer vända sig till allmänheten för att få medel för att ta fram nya produkter. I utställningen redovisade man flera lyckade projekt, och jag vet inte… jag tror ju egentligen inte på crowd sourcing. Vad händer om finansiärerna inte alls vill ha en röd lampa, utan en blå? Eller om de inte alls vill ha en bordslampa, utan en brödrost? Jag tror ju att formgivaren behöver vara tydlig som avsändare och inte ett hundratal finansiärer. Men otroligt intressant att resonera kring.

Eller resonemanget om 3D-printer. Tänk om vi skulle skriva ut mat istället för handväskor?

2. Fronts lampa

En av de stora snackisarna på designveckan var den här lampan av Front för ett holländskt företag. Det är en såpbubble-lampa som hela tiden blåser ut såpbubblor som blir själva ljuskupolen. Fin och poetisk. Verkligen inte praktisk eftersom det ju blir en massa såpa som landar på golvet, men nytänkande.

3. Nendo för Bisazza

Det var Nendos år på mässan. Japanska designern och arkitekten Nendo fanns överallt. En av mina Nendo-favoriter blev badrumsmöblerna för Bisazza.

4. Martino Gampers stol på galleriet Nilufar

Stolmästaren Gamper visade några nya stolprojekt. Fint. Jag fick lite samma känsla som när Jonas Bohlin hade omtolkat Gemla. Poetiskt, hantverksskickligt och otroligt vacker.

5. Johan Lindstén

Johans kanonfina lampor fick många att stanna upp. Blåsta på glasbruk i Sverige, och en tydlig redovisning över elektronik. Ärligt, stämningsfullt och poetiskt.

6. Lukas Dahlen

Ny svensk förmåga för mig. Jag kommer ihåg Lukas examensarbete på Konstfack och nu två år senare så ställer han ut i Milano. Bra jobbat. I en kollektion har han tittat på svenska hantverkstraditioner och det kanske inte är helt nytt, men jag gillade verkligen det här skåpet. Med rätt producent så får han till de sista skavankerna. Well done. Very well done.

7. Luca Nichettos bord på Depadova

Förutom Nendo så var Luca Nichetto precis överallt. Vår svensk-italienska designer hade säkert 200 produkter ute. Jag gillade också stolen för Casamania men mest gillade jag ändå det här bordet för Depadova. Det här är den urspungliga produkten som födde “camping-trenden”, för visst ser det ut som ett superexklusivt campingbord?

8. Paula Navone för Merci

Den tredje personen som hade stort genomslag var Paula Navone. Hennes utställning på Kasthall var omtalad, men bäst gillade jag hennes pop-up butik tillsammans med franska butiken Merci.

9. Artek och Ilmari Tapiovaara

2012 var året när man relanserade. Överallt kom gamla klassiker i återproduktion. Smart och sympatiskt. Allt måste inte designas om igen, men också lite läskigt… Det är billigare för företag att leta i sina arkiv efter gammal skåpmat istället för att betala nya arvoden till levande formgivare. Blandade känslor… Men bäst var ändå Arteks nya möbler med Tapiovaara.

10. Finska hampastolen

Timo Hoisko och Matti Korpela (eller Ko-Ho som de kallar sig: http://www.ko-ho.fi/) har gjort den här ekovänliga stolen där man använder bla hampa. Superfin och bra. Vi kan i övrigt notera att eko-projekt nästan helt saknades på mässan. Eko är ute, och ska vi notera andra buzzwords så är det “wellness” som gäller. Men man kan nog ha ganska bra wellness i den här stolen också. Fin. Borde finnas fler sådana här exempel.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments