Idag var en utflyktsdag. Jag tog med mina tio (!!) kollegor och drog till Artipelag för att titta på Li Edelkoorts utställning Earth Matters.
Artipelag är en spännande konsthall som ju blandar konst och design i utställningsteman. Tidigare har man t.ex. tittat på människans relation till trä.
Och mitt lilla nätverk av frilansare, projektanställda och praktikanter har blivit ganska stort. Och alla jobbar med olika saker. Från vänster till höger: Siri, Jacqueline, Johanna, Prudence, Karolin, Alexandra, David, Sara, Elena och Åsa. Saknas gör Madeleine. Någon måste ju vakta galleriet. Och vi är galet många nationaliteter, Laos, Frankrike, Australien, Spanien, Estland, Finland och Polen finns med i den här gruppen.
Utställningen Earth Matters är alltså Li Edelkoorts och Philip Fimmanos utställning om material, hållbarhetsfrågor och ett upplysande forum. Helt enkelt en perfekt designutställning där man inte bara ska informeras utan även introduceras till nya lösningar och nya namn. Det här är en typisk, klassisk och bra designutställning. Den fyller alla “boxar” så allt är med. Till och med en katalog. Det finns nog ingenting att kritisera. Visst kan man påpeka att många lösningar är “gamla” men man måste inte jaga nytt, nytt, nytt hela tiden. Och visst kanske väl många exempel kommer från curatorernas egna omedelbara närhet (alltså skolan som Li Edelkoort varit knuten till), men det funkar ju ändå.
Så det här är bra, schysst, snyggt. En fyra av fem, kanske fem.
Om det är något som jag velat ha utöver detta så kanske jag velat ha nåt att kunna ta med hem. Designen och utställningen stannar liksom kvar på Värmdö. Jag tror att det fått stryka på foten för att få med konsten. Och så är det allt. Nånstans finns en kompromiss. Men som sagt. En habil, välgjord och bra utställning.
Nacho Carbonell som skapar kokongliknande stolar.
Svenska Karin Auran Frankenstein som gjort en stol av koskit.
Marlene Huissoud träffade jag i Frankfurt för två veckor sen där hennes vaser var till försäljning… De är gjorda av samma material som bin bygger bikupor av. Hon värmer vaxet så att det får samma konsistens som glas och sen blåser hon vaserna. Otroligt komplicerat med insamlandet och skapandet.
Atelier NL har flera materialprojekt. Bland annat samlar man in jord från olika platser för att dokumentera lerans färg. Som alternativ till att färga materialet.
Textila superstjärnan Claudia Jongstra
Julia Lohmann som gjort nytt material av alger
Läskigaste och vackraste installationen kom från Jurgen Lehl som gjort fantastiska kreationer av plast han hittat på stranden.
I utställningen finns en del objekt som ska driva “awareness” men som alltså inte är nödvändigtvis återvunna, innovativa eller något sånt. Det behövs också. Som utropstecken i utställningen. Här oljeindränkta “fåglar” av Maarten Kolk och Guus Kusters
En favoritdel i utställningen är så klart biten med Studio Formafantasma. Den italiensk-holländska duon har ett traditionellt hantverksperspektiv med långsamhetens lov – och ändå innovativt – som förbehåll. I utställningen finns några av deras laxskinnsmöbler.
Vackert och tänkvärt – och kanske lite väl musealt.
Som sagt – bra utställning på Artipelag. Se den.