Earth Matters på Artipelag

IMG_6900

Idag var en utflyktsdag. Jag tog med mina tio (!!) kollegor och drog till Artipelag för att titta på Li Edelkoorts utställning Earth Matters.

IMG_6901 IMG_6902

Artipelag är en spännande konsthall som ju blandar konst och design i utställningsteman. Tidigare har man t.ex. tittat på människans relation till trä.

IMG_6908 IMG_6980

Och mitt lilla nätverk av frilansare, projektanställda och praktikanter har blivit ganska stort. Och alla jobbar med olika saker. Från vänster till höger: Siri, Jacqueline, Johanna, Prudence, Karolin, Alexandra, David, Sara, Elena och Åsa. Saknas gör Madeleine. Någon måste ju vakta galleriet. Och vi är galet många nationaliteter, Laos, Frankrike, Australien, Spanien, Estland, Finland och Polen finns med i den här gruppen.

IMG_6946

Utställningen Earth Matters är alltså Li Edelkoorts och Philip Fimmanos utställning om material, hållbarhetsfrågor och ett upplysande forum. Helt enkelt en perfekt designutställning där man inte bara ska informeras utan även introduceras till nya lösningar och nya namn. Det här är en typisk, klassisk och bra designutställning. Den fyller alla “boxar” så allt är med. Till och med en katalog. Det finns nog ingenting att kritisera. Visst kan man påpeka att många lösningar är “gamla” men man måste inte jaga nytt, nytt, nytt hela tiden. Och visst kanske väl många exempel kommer från curatorernas egna omedelbara närhet (alltså skolan som Li Edelkoort varit knuten till), men det funkar ju ändå.

Så det här är bra, schysst, snyggt. En fyra av fem,  kanske fem.

Om det är något som jag velat ha utöver detta så kanske jag velat ha nåt att kunna ta med hem. Designen och utställningen stannar liksom kvar på Värmdö. Jag tror att det fått stryka på foten för att få med konsten. Och så är det allt. Nånstans finns en kompromiss. Men som sagt. En habil, välgjord och bra utställning.

IMG_6949 IMG_6975

Nacho Carbonell som skapar kokongliknande stolar.

IMG_6951

Svenska Karin Auran Frankenstein som gjort en stol av koskit.

IMG_6974 IMG_6917

Marlene Huissoud träffade jag i Frankfurt för två veckor sen där hennes vaser var till försäljning… De är gjorda av samma material som bin bygger bikupor av. Hon värmer vaxet så att det får samma konsistens som glas och sen blåser hon vaserna. Otroligt komplicerat med insamlandet och skapandet.

IMG_6920

Atelier NL har flera materialprojekt. Bland annat samlar man in jord från olika platser för att dokumentera lerans färg. Som alternativ till att färga materialet.

IMG_6954 IMG_6956 IMG_6921

Textila superstjärnan  Claudia Jongstra

IMG_6925

Julia Lohmann som gjort nytt material av alger

IMG_6926

Läskigaste och vackraste installationen kom från Jurgen Lehl som gjort fantastiska kreationer av plast han hittat på stranden.

IMG_6929 IMG_6958 IMG_6932 IMG_6960 IMG_6962 IMG_6935

I utställningen finns en del objekt som ska driva “awareness” men som alltså inte är nödvändigtvis återvunna, innovativa eller något sånt. Det behövs också. Som utropstecken i utställningen. Här oljeindränkta “fåglar” av Maarten Kolk och Guus Kusters

IMG_6936 IMG_6939

En favoritdel i utställningen är så klart biten med Studio Formafantasma. Den italiensk-holländska duon har ett traditionellt hantverksperspektiv med långsamhetens lov – och ändå innovativt – som förbehåll. I utställningen finns några av deras laxskinnsmöbler.

IMG_6940 IMG_6942 IMG_6943 IMG_6970 IMG_6968

Vackert och tänkvärt – och kanske lite väl musealt.

Som sagt – bra utställning på Artipelag. Se den.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments