Porto, dag 1

Resan till Portugal började inte så bra. Flyg krånglade liksom hotell, men vi kom fram. Dag ett i Portugals andra stad ? eller kanske första inom design och arkitektur ? är Porto. Här finns massor av portvin, men också fantastisk arkitektur och ett levande design- och konstområde.

Bland det första jag köpte var portugisiska Vogue och en ny bekantskap Attitude. Vogue är ju lite roligt att köpa. Här finns alltid referenser till det coola och mondäna Portugal, dessutom jobbar svenska-portugisiska Mateus-Teresas syster på redaktione. Attitude visade sig vara väldigt nyttigt med spännande designade butiker och tips. Kan varmt rekommenderas. Här hittade vi bland annat BRIC som är ett spännande designgalleri i Porto.

Designdistriktet ligger runt gatan Miguel Bombarda. En central punkt är Centrol Comercial Bombarda, men hela är full av gallerier, små butiker och snygga människor.

Det roliga med designdistriktet här är öppettiderna ? 15-20.00. Lite förvånande för en präktig svensk.

Blog Image

Murakami-inspirerad butik som säljer keramik och typiska azulejos.

Blog Image

Portugal är så coolt med sina gamla original-butiker. Här är en butik som säljer votivljus i lösvikt och rep. Härlig kombination.

Blog ImageBlog Image

Typisk Porto-kvinna som tvättar sina mattor i närmsta fontän.

Blog Image

Porto ska bli en ren stad och delar ut hundpåsas via sådana här färgglada skyltar. Katadralen i bakgrunden.

Blog Image

Portos tågstation är fantastisk vacker och fyll med typiska azulejos från regionen.

Blog Image

Blog Image

Portos berömda bokhandel Lello.

Blog ImageBlog ImageHela Portugal har en fantastisk graffitti-kultur med sjukt vackert väggklotter. Precis i stil med Banksy.

Blog Image

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageBlog Image

Portos Design District är koncentrerat kring gatan Rua Miguel Bombarda. Här ligger designbutiker och gallerier vägg-i-vägg. Ett stort design-shopping-center ligger mitt i och heter Centro Comercial Bombarda med ett tjugotal mode- och designbutiker. Och en massa skulpturer och installationer. Här huserar bland annat designkollektivet Aguas Furtadas som jag blev helt förälskad i. Det dyker säkert upp saker från dem framöver…

Blog Image

Blog ImageFranska designtidningen Intramuros har en filial i de här kvarten.
Blog Image

I distriktet ligger bland annat coola multi-butiken Zoorb som har designade prylar, mode, musik och konstutställning. Väldigt typiskt för kvarteret. Och majoriteten av alla produkter är portugisiska.

Blog ImageBlog ImageHär är en butik som ligger granne med Zoorb.

Blog Image
Blog Image

Samma butik – notera hur man satt upp tvättmedelskartinger som en tapet. Fint.

Blog ImageBlog ImageBlog ImageBlog ImageGanska roliga lampor från galleriet Carisma.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments