Dockers och khaki

Nitty Gritty på Söder i Stockholm invigs idag en utställning med khakis och Dockers. Väldigt mycket kultur- och modehistoria. Khakin kommer ursprungligen från Indien och fick sitt namn eftersom bomullstyget färgades i lera – därav namnet khaki som betyder just lera.

Intressant vandringsutställning som visar hur khakin kom in i populärkulturen via militärer och Hollywood. Visste du förresten att khakis exploderade på 80-talet när “casual Friday” infördes? Och nu är det trendigt igen.


Efter kriget, eller att man gjort sin militärtjänstgöring så fick de unga männen ett par khakis, en vit t-shirt och en blå jacka – och en biljett till universitetet. Det är det som har blivit lite av en uniform för “preppy” eller college-killen. Det är bara att kolla in hur Dustin Hoffman ser ut i de tidiga filmerna han gjorde.

Steffe med en massa khakis – eller chinos. Båda namnen funkar. Khaki är ett helhetsnamn som även inkluderar byxor, medan chinos bara är byxor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments