Dag 3, Stockholm Design Week

Onsdag och en dag när jag äntligen hinner grotta ner mig i design och möten.

Snabb telefonintervju om vilka trender som gäller… Trärent, färger samt tydlig återblick (nostalgi i alla dess former).

En tjej från HDK hade gjort det här coola bordet. Om man drar i tofsen så fälls “ridån” ner och det blir en färgsprakande koja. Gulligt och verkligen en kul grej för barn.

Beckmans hade den mest pretentiösa montern. Jag fattade ingenting och allt kändes “överkrånglat”. Bästa produkten var den här soffan gjord av klätterrep.

Kunsthögskolen i Oslo visade bland annat den här lite roliga stolen. “Benen” är kurbitsmålade.

Mars Yoo från Hägersten hade gjort den här fina bordslampan.

Från Tartu Art College i Estland. Vem vill inte gosa med en sån här kudde?

Muungano hade gjort den här spännande sittgruppen. Bauhausinspirerat. Gillar också kombinationen av trä och olika färger.

Sofia och Kristin från bloggen Tingelings.

Skåp från Hanne Thor Larsen, Malmötjej. Fantastiskt fint och annorlunda, men jag har svårt att se att någon producent vill ta upp hennes lite galna formgivning. Men jag gillar det!

Bästa designen på Greenhouse var från Fulo. De (han?) har gjort en byråserie där varje sektion sitter ihop med magneter så att man kan forma och vrida sin byrå efter hur man själv vill. Kreativt och helt nytt.

Samma byrå som ovan men med ett helt nytt uttryck.

Samma princip men lite olika storlekar.

En annan favorit från Greenhouse är norska Kristine Bjaadal. Jag har tipsat alla mina journalistkontakter om henne så vi får se om hon får ett stort genomslag nu. Kristine arbetar med det subtila. Här en vit duk som får färg först när man spiller. Istället för att skämmas över sina drumliga handlingar så kan man göra nåt fint. Otroligt klurigt.

Samma subtila känsla. Stolsdynan är ruggad och tät när man börjar sitta på den, men ju mer man använder stolen desto tydligare framkommer mönstret. När är den som finast – när den är ny eller när den är använd?

Chen Karlsson såg vi senast på Formex. Här har de producerat nya roliga lampor som man kan fylla med eget innehåll.

Konstfacks monter var mycket bättre än Beckmans. Här Jonas Wallinder, en sjukt duktig magisterkandidat. Komplicerat men ändå poetiskt. Alla han gör ser dyrt och exklusivt ut.

Mer Konstfack.

Daniel Svahn med sina färgglada skåp.

Tuyou hade lite roliga produkter.

Tb & Ajkay med Karin Widmark och Karl-Johan Hjerling hade gjort fina skrivbordskonstruktioner. Galet, men nytänkande med bordsbenen.

Maria Gustavsson, aka Swedish Ninja. Här med kantiga trämöbler med karakär. Jag gillade dem, men tror nog att producenterna har svårt att gilla spånkänslan i träet.

Per Wennberg och Karolina Karlsson från Sköna Hem.

Staffan Holm, lång och snygg som alltid. Sveriges längsta designer??

Katriina Nutinens fina lampa som vi såg i Greenhouse förra året – och som jag tog till Formex för min finska utställning. Fortfarande lika fin. Klong har fått produktionsrättigheterna till lampan och Katriina berättade att priset inte alls belv så dyrt. Hon trodde att lampan skulle landa runt 15 000 kronor, och det tycker jag är helt okej. Kanske inte för min privata budget, men för en unik konsthantverkig lampa. Fint som snus. Hyväää!!!

En av snackisarna på mässan. Jonas Bohlins nya bord som ser ut som ett pingis-racket.

Inte en nyhet, men fortfarande fint. Gillar skinndetaljerna. Också Jonas Bohlin.

Stig (eller Stisse, som han kallas) från Klong visar bland annat Jens Fagers nya speglar för Klong. Kan inte säga att jag gick igång på dem. På onsdagkvällen attackerade jag Jens med mina åsikter om speglarna, men han försvarar dem med näbbar och klor. Eero Koivisto kom senare och uttryckte sin fascination för bland annat just dessa speglar. Ja…. vad ska man säga… tur att vi tycker olika…

Eva Schildt med bäbis.

Innermosts monter. Jag gillar de här ljusstakarna som man snurrar runt på bricken (som dervischer).

In på Lammhults monter och titta på Gunilla Allards nya stol Comet. Fin och smäcker.

Cilla Robach på Nationalmuseum

Åsa van Drumpt från Abstracta vinkar.

Jag var tvungen att gå tillbaka till OFFECCTs monter. Snacket gick om CKRs “Snowflake” och många tyckte att borden var “fantastiska”. Jag kände att jag inte riktigt hade fattat. Men visst är de fina – absolut. Det finns visst en slumpgenerator i maskinen som skär ut flingorna som gör att alla borden blir unika. Inget bord är det andra likt. Lite spännande.

Patrik Persson på OFFECCT.

Luca Nichetto, i randigt – möbelmässans trevligaste nya bekantskap. Vi fick en rejäl pratstund ihop på torsdagen. Han har svensk flickvän och berättade att han fram till för två år sen bara pratade italienska. Numera hankar han sig fram på engelska – och SVENSKA. Helt galet. Otroligt trevlig kille. Han arbetar med alla stora internationella designföretag som Cappellini, Cassina etc. Han hade skickat ett brev till OFFECCT och sagt att han var “tvungen” att skaffa ett jobb i Sverige på grund av sin svenska flickvän. Gullig kille – honom sparar vi till en regnig dag och plockar fram när vi behöver bli lite uppiggade.

Bredvid Luca står OFFECCTs finska delegation. Om jag inte minns fel är mannen i mitten Mikko Laakkonen, årets designer i Finland, och hans studiokompis som jag redan gömt namnet på. Lite jobbigt eftersom det är typ tredje gången vi träffas. Hmmm…

Cate & Nelson har äntligen fått sin första möbel i produktion. Blå Station har producerat den här soffan som är inspirerad av Marie Antoinette.

Blå Stations Johan Lindau med kollegor.

Stolen “Straw” av Osko Deichmann blev årets möbel. Fin och en värdig vinnare. Principen är att man tar ett stålrör och knäcker det som ett sugrör – inte böjer som man tidigare gjort. Fint och innovativt.

Johan Lindstén och Dan Johansson i Johansson Designs monter.

Johans klädhängare. Pinnarna ska kännas som om de är ditkastade på själva golvpinnen.

Alexander Lerviks nya stol som har en konstruktion som påminner lite om Eiffeltornet, eller hur?

Yngve Ekström utestol relanseras av Swedese.

Mässans kanske bästa nya produkt. Monica Förster har gjort en snidad, arbetad, helt fantastisk stol (med bord). Det ser ut som om det tagit lång tid att göra den här möbeln och med tid så blir det dyrt.

Ulrika Elovsson och Ulrika Mårtensson byter tips med mig.

Materia har börjat producera Lucas Elander Hinneruds examensarbete. Kul.

I Karl Andersson & Söners monter träffade jag Joel Karlsson och Andreas Wadskog. Trevligt.

Gillade retrosoffan från Erik Jörgensen.


Moroso. Fantastiskt och kreativt. Vi såg det visserligen i Milano för ett år sen, men otroligt roligt att Moroso kommer till Sweden!

Henrik Olsson är agent för Moroso.

Många gillade de nya borden av Tom Dixon. Fanns i Gulleds monter.

Flera av de stora italienska märkena närvarade.

Fredrik Mattsons svampliknande bordslampor. Lite provocerande färgställningar – 80-talsrosa och koppartoner…

Jens Fagers lampa.

Fler lampor av Jens.

Monica Förster har gjort den här dörren som ser ut som ett draperi. Poetiskt.

Snabb fika i Designbaren av Jonas Wagell. Där träffade jag Peter från Mitab som varit med och producerat möblerna.

Rödhårig kille i grön miljö.

Fint med färg och trädetaljerna.

Tanja Saeters väggdekoration. Ser nästan ut som arabiska. Annorlunda och fint.

Björnfäll hos 100% Norway.

Stokke Austad. Väldigt fina produkter.

En av mina absoluta favoriter norska (och lite svenska) Daniel Rybakken. Han ska visst ha tre (!) utställningar i Milano i vår…

Nya designföretaget Minus 10 verkar intressant. Många var imponerade av deras kollektion. Jag fastnade för nya pelarborden.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments