Malmstens 2010

Fick besöka Malmstens examensutställning och titta på de tio examensstudenternas arbeten. Fem var mer inriktade på design och fem mer på själva hantverket. Liten och fin utställning. Det syns att studenterna är engagerade och passionerade i sitt hantverk och material. Den mest poetiska examensutställningen i år än så länge.

Skolan har legat på Lidingö nu i ett och ett halvt år. Fortfarande galet att vi har ett “Linköpings universitet” i Stockholm. Och när man ringer till skolan så ringer man på Linköpings riktnummer…

Formansvarige Leo Johanneson guidade mig. När vi kom till de här två objekten sa han att några av hantverksstudenterna hittat ett självförtroende och lust efter det att Karl-Johan Hjerling gjorde sina “Acne-möbler” i höstas.

Tapetserarhantverkare. Fint. Finns nåt släktskap med Doshi Leviens grejer för Moroso.

Formstudenten David Eriksson hade gjort en fantastisk kollektion – och stor. Flera stolar, bord och lampor. Jag fastnade för den avslappnade stilen där användaren påverkar slutresultatet av produkten. Skåpet här helt makalöst. Dels ser det ut som en bok. De öppnade skåpsdörrarna skapar en enorm nyfikenhet och man vill liksom bara gå fram och kolla vad som finns inuti. Dessutom gillar jag att skinner kommer åldras, både i färg och form. Tänk om ett par år när det fått bli lite brunt i solen och tydliga områden efter händernas beröring kommer fram. Poetiskt som sjutton.

En annan stor kollektion kom här. Bord stolar och lampor. Lamporna är coola. Ser lite ut som seriefigurer.

Ania Pausers arbete har det pratats om på lite olika ställen. Hon gör verkligen poetiska mönster i laserskuren teknik. Hon har blandat papper och flygplansfanér och gjort som våder, mobiler och armaturer.

Den här studenten har tittat på igenkänningsbara former och experimenterat kring vår uppfattning av objektet. Blir stolen finare eller bekvämmare när den ser ut som en fjäril?

Leo guidade runt mig i skolan som verkligen doftar ny. Helt oförstörda lokaler.

Rundvandringen avslutade i “lärarrummet”… 🙂 Johanna Asshoff och Anna Kraitz hade opponerat två av studenterna. I mtten coola Daniel Östman som undervisar på skolan.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments