Ambiente

Ja, så är man på världens största inredningsmässa. Känns lite “over-kill” att göra det så tätt inpå Stockholm Design Week, men så får det blir.

Jag började mitt besök på mässan med att titta på trendutställningen. Ganska liten, om man jämför med det som vi gör i Stockholm, men fint. Vi kan ana massor av trä och dova färger tillsammans med smutsiga pasteller.

Räder är ett av de där klassiska tyska inredningsföretagen. Typ som Linum, fast porslin, skålar och ljusstakar. Väldigt tyskt. Men fint. Här har man tagit fram ganska poetiska träskålar med ord och symboler i botten.

Shit vad jag gick igång på den här byrån, men det är inte nåt som Räder tagit upp i produktion. Det är något som de hittat i London, av alla ställen. Notera att alla bokstäver är en egen låda. Såååååååå fint.

Också Räder. Ord och klutt på porslin. Känns igen från Rörstrand?

Jag brukar föreläsa om att “naturen flyttar in” med stena etc. Här stenar med magneter för t.ex. kylskåpet.

Under mässan fick jag se en massa exotiska djur för skrivbordet. Praktiskt? Well…

Bokstavs-trenden är inte över än. Här fina tallrikar från franska Equite.

Första riktigt så där “sug i mellangärdet”-fyndet, elller vad man ska säga, är den nya muggkollektionen från England. Människorna som gav oss Pantone-muggarna (i bakgrunden) ger oss nu muggar med foton av Ray Eames (från Ray & Charles Eames). Sjuuuuuuukt fint. Pennmugg?

Mugg med trådrullar.

Alla som jag visade muggarna för i kameran, de gick i spagat. Tror att NK kommer lägga en fet beställning…

Sugen på gose-korv eller ditt eget gose-slakteri? Asroligt, men lite makabert. Från Silvia Wald från Aufschnitt.

Norsk-engelska Thomas Jenkins har gjort de här sängborden. Tänker osökt på när jag såg Daniel Rybakkens bord för första gången. Så genialt och nåt som verkligen berör våra mörka, nordliga själar. Det sitter alltså LED-belysning i kanten mot väggen. Ljuset är tillräckligt för att den som ligger i sängen ska kunna läsa – utan att störa sin sängpartner.

En annan rolig grej hos Ambientes “Young Designer” var de här holländarna. Man köper ett antal stripes som med magneter. Sen kan man tapetsera som man vill och skapa egna mönster. Lite roligt och oväntat.

Lampa där man har med sladden i konstruktionen. Tja… helt okej…

Ooooooooooooooooh så fint. Från finska Showroom Finland. Tuukka Halonen är designer.

Färgglatt, enkelt porslin av holländska Jansen.

Om jag gick i spagat över Ray Eames-muggarna så gjorde jag nästan handstående volter över de nya produkterna av Piet Hein Eek. Korgarna har vi sett förrut men keramiken är ny.

Kolla vad fint! Färgen är på insidan av muggen!!

En kollektion med “amish”-enkel keramik också.

Jag menar… kolla kannorna… oooooohh…

Oh en spegel

Nära, men helt ärligt, en fantastisk design. Gjort av Doshi Levien för Authenitics som länge bara gjort plastskålar. Nu har man gett sig in i badrumsvärlden. Skåpet har flyttbara hyllor så att man kan få plats med stora flaskor etc inuti skåpet, och även vissa saker utanför – om man vill. Enkelt och genialt.

Långa gångar att avverka.

Christophe de la Fontaine för Rosenthal. Otroligt coolt med de symmetriska formerna som återkommer i allt från bord, pallar till sockerskålar. Jättespännande.

Fler kannor…

Det jobbiga med den här resan är att jag är så galet sjuk. Om man tittar på min ögon så ser man hur feberblanka de är. Sjuuuuuuuuuuuk…

Lite mix’n’match på bordet

Jag hörde att moderådets utsända letade efter 20-30-talsreferenser och visst finns det sånt om man letar. Här en fin servis från Alessi.

Den tredje (?) saken jag gick i spagat över var den nya kastrullsettet av Naoto Fukosawa. Sååååå fint.

Bestick hos Alessi. Marcel Wanders har gjort bestick med mönster. Helt klart nåt som går nu.

Ineke Hans hos VBK.

Iittala är här så klart. Nya färger för Teema.

Den mest överraskande färgen är så klart terrakotta. Nu kanske färgen är mer orange än något annat, men det märks att begrepp som terrakotta är på väg tillbaka. Det var ett tag sen.

Klaus Hapaniemi. Visst går man tycka att det känns lite gjort??

Sneak Peak på Iittalas nya inomhus-brasa som kommer till hösten.

Iittala är väl mest känd för att återupprepa gamla framgångar så det kommer ju inte som någon överraskning att man tar upp original-kartio från 50-talet.

På tal om återupprepningar… Ännu en Aalto-vas. “Man kan ha den som snapsglas om man vill” Joråsåatteh…

Ludvig in action.

Ludvig och OKBs nya VD Johan Cavalli.

Ytterligare ett av “fynden” på mässan var hongkongska Jai. Jag träffade NK precis utanför montern och de så lite påkomna ut. De hade köpt nästan hela sortimentet – och inte undra på. Nytt, lätt asiatiskt och spännande. Ovan ungsformar.

Terrakotta igen!

Mot plastens härliga värld. Claesson Koivisto Rune har gjort de här minimalistiska och avskalade platsglasen. Visst känns de lyxiga för att vara plastglas! Fint.

En gin-tonic tack

Todd Bracher har gjort den här coola karaffen. Allt från Italesse.

Jag sprang förbi VBK också.

Några bilder ovan ligger Ineke Hans bild, men här är nya holländska stjärnan Kiki van Eijk.

Fint med ett “kåsdjur” eller vad man ska säga. Man kan skopa, fösa och sila.

Fick en fika hos Johan Linde på Sagaform. Massor av folk i montern.

Fin exponering.

Nu har jag gått runt här i massor av timmar. Börjar bli lite sällskapssjuk.

Kolla! Fick träffa Christina Bild över en öl.

After Work med svenska-norska gänget. Daniel Golling, Kersti från Oslo, Catharina från mässan och Lisa-Marie

Kvällen avslutades med lyxmiddag på Operan.

Och döm om min förvåning – Nicolette Naumann kom förbi. Grejen är att vi fattar nog inte hur stor Nicolette är. Det är hon som faktiskt basar, bossar och bestämmer över världens största inredningsmässa. Slår man i vilken tysk tidning som helst så är hon med. Och hon är galet trevlig. Vi kan sitta och prata om senaste Piet Hein Eek-projektet, nya designföretag, tv-serier som “The Hills” och bra böcker vi läst på sistone. Helt klart en av de mest intressanta människor jag känner. Helt ärligt.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments