One Tonne Life

Nästavecka stänger projektet One Tonne Life (http://onetonnelife.se/). Det är en vanlig tvåbarnsfamilj som under sex månader försökt leva ett miljövänligt liv. Man ska gå ner från 7 ton koldioxid till 1 ton koldioxid. Efter sex månader så är man nere i fyra ton. Jag och Sanna Gebeyehu fick skjuts i en biobränslebil ut till förorten för att titta på sluttampen på projektet.

Maskrosbarnen Sanna och Steffe i förorten. Vår guide Anna tittar på.

Huset är ritat av Gert Wingårdh och har massor av intrikata detaljer. Carporten har så klart solceller som alstrar energi till elbilen.

Fasaden har också solceller.

Huset har färre fönster för att minska kallras. Och framför allt är alla fönster “inramade”. Ramen gör att sommarsolen inte lyser rakt in i rummet så att det behöver kylas, och ändå kommer den lågtgående vintersolen lysa in och värma rummet. Ramen sparar också vindens påverkan.

Trots färre fönster så känns det inte mörkt. Tvärtom.

Nils Lindell som bor i huset med sin familj. Projektet följs noggrant och kommer presenteras stort under Almedalsveckan i juli.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments