Mer Vitra

Dag två i Schweiz. Dagen började med en historielektion. Vitra, som ju är tyskt, började med att göra exponeringsutrustning för t.ex. butiker. På 50-talet åkte tyska ägarna till USA och hittade Eames, och framför allt plywoodstolen. Man förhandlade med Herman Miller och i mitten på 50-talet fick man börja producera sina första designmöbler.

Men det var först med Panton-stolen som man gjorde helt och hållet sin egna design. Eames var producerat på licens.

I arkiven på Vitra så har man faktiskt Eames studio. Kontoret finns kvar i Kalifornien, men studion finns här.

Fascinerande.

Massor av utställningar av klassika formgivare som George Nelson (ovan), Girard, Panton och Prouvé. Inte öppet för allmänheten, ska tilläggas.

På tal om Prouvé så har man gjort en utställning som faktiskt kommer till Sverige i höst. Ska visas på Nordiska Galleriet. Jeansmärket Raw har blivit förälskade i 30-talsdesignen av Prouvé. De har letat i arkiv och hittat ett tiotal produkter som man tar fram tillsammans med Vitra. Av dessa ca tio produkter så kommer kanske en handfull att kommersialiseras.

Blev smått förälskad i den träiga kontorsstolen.

Frida fotar.

Jag propsade på att snabbt få springa förbi nästa års stora invigning. Då ska Sanaas hus invigas. Man har gjort ett helt runt hus som ska täckas av vita vågor.

Dagen fortsatte med showroom och inspiration.

En schweizisk ko?

Jag älskade de uppförstorade tårtljuset.

Avslutningsvis så hade man “provrum” där man kunde få se sig själv i en Vitramöbel. Vilken klär mig bäst??

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments