Helsinki Design Week, del 1

Jag tog lunchflyget över till Helsingfors för att delta i Helsinki Design Week. Ytterst passande med tanke på att det dels är ett bra grannland – men kanske framför allt eftersom staden är World Design Capital nästa år.

Resekamrater under den här första dagen. Christopher från Plaza och Sandra från Elle Interiör. Vi checkar in på Grand Marina för att senare under kvällen delta på ett Whirlpool-event.

Mina resekamrater gick upp på rummet och vilade medan jag gav mig ut en snabbis på stan.

Ortodoxa kyrkan är så himla fin.

Och senaten.

Havis Amanda som visar stjärten…

Fast jag leker hellre med sjölejonen.

Vid Senaten så hittade jag kvarteret Kisleff som man försöker bli ett slags designområde.

Här finns bland annat en butik som heter Globe Hope, men återvunna produkter. Helt okej.

Framför allt så hittade jag modemärket Samuji. Jag har länge letat efter en uppföljare (inte ersättare!) till Ivana Helsinki. Fina prints, basiga kläder. Fint och välgjort. Och man har bara funnit ett och ett halvt år på marknaden. Det här är deras första egna butik.

Springer runt kvarteret och hittar en rolig skylt med svenska, finska och ryska.

Jag trillade in på en utställning med designstudenter från Lahtis och Konstfack. En del fint. Som den här stolen av Laura Väre från Lahtis.

Gardin av Shuzhen Zhang från Konstfack

Det fanns nåt intressant med de här småborden. kanske bra att lägga fjärrkontrollen på den lilla avsatsen?? Det är nåt som lockar. Av Ploypan Theerachai från Konstfack.

Tillbaka till Custom House eller som vi säger Tullhuset.

Cool, rå, industrilokal

Hittade Björn Dahlström som fixade med en cykel till en av utställningarna i huset.

En butik som säljer utvalda saker.

Hittade bland annat min nya favoritbutik från Finland som heter Finska. Jag hittade den i Åbo för några veckor sen, och de säljer handplockad och utvalda saker.

Frederique Morrell finns här också, liksom Kristin Bjadaal, mfl. Litet men väl utvalt.

Vårt favorit-mumintroll Sebastian Jansson.

Och Whirlpool-eventet då? Jo, de fanns här också. Man visade på tankar för framtidens kök. Man har resonerat om att kylskåpet som stor, klunsig enhet kanske är på väg bort. Den är ineffektiv när det gäller energi och ineffektiv när det gäller optimal förvaring för kött, grönsaker och mjölk.

Man resonerar kring det här med att få maten levererad till dörren – i välkylda påsar.

Hej då kylskåp och välkommen småförvaring? Tja… kanske? Lite dyrt att byta ut alla kylskåp mot mindre väggfasta lösningar? Men det är en intressant tanke. Whirlpool menar att den här lösningen skulle kunna funka perfekt i en öppen kökslösning där man rivit väggen mellan köket och vardagsrummet. Den som lever får se. Det här är som sagt ett tankeexperiment.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments