Helsingfood

Onsdag och större delen av eftermiddagen ägnas åt mat och coola matplatser. Helsingfors har verkligen en aktiv matscen just nu. Massor av spännande experiment och vinklar. Många, många matplatser satsar på det lokala och närproducerade – mycket mer än vi i Sverige. Under nästa år har Helsingfors som strategi att 50% av all mat som serveras i förskolorna ska vara närodlat. Och sen satsar man på åldervården, vanliga skolor och allt ska bara bli bättre, och bättre. Otroligt spännande.

Vår eftermiddag började hos omtalade Chef & Sommelier som ligger i fashionabla stadsdelen Eira. Mina kollegor på Allt om Mat känner väl till stället, och snabbt blev jag varse att man blivit omtalade för matlagning på “ful” mat. Man lagar alltså mat på ogräs och fulfisk som t.ex. braxen.

Med på de här dagarna är Frida Ramstedt.

Och Maria Soxbo.

Stället är ganska litet och ligger i en gammal klassisk fransk restaurang – därav det franska namnet. Men här har man bara en sittning per kväll och det är alltid fullt.

Menyn är som en motreaktion till all den över-information vi får på väldigt många ställen idag. “Oxe och svamp”. Så enkelt kan det vara… Inte nåt om vad kossan hette, på vilken gård den är uppväxt eller hur hon mådde vid tre års ålder… Och priserna är helt okej!!

Till förrätt fick vi provsmaka en blomma från jordärtkockan.

Mums.

Man odlar så klart sina egna grönsaker och går ut i stadens parker för att plocka ätbart ogräs.

Och så en fiskrätt med “fula fiskar”, dvs braxen och mört mm.

Efter lunch i Eira så tog vi bilen till trendiga Röda Bergen (motsvarande SoFo i Stockholm) för att dricka kaffe… Finland är ju världens mesta kaffeland, men några entusiaster tycker att man dricker kaffe med för dålig kvalitet. Därför har man för några år sen startat Kaffa Roastery.

Grundaren och ägaren Svante visade runt. Man importerar egna bönor från världens hörn som man rostar på egen hand.

Jag frågade om man hade de där bönorna som räknas som “världens dyraste”, dvs som nån katt i Indonsien äter upp och sen bajsar ut… Men tydligen tvångsmatar man katterna med bönor på samma sätt som man gör med gäss vars lever blir gåslevern. Och det kändes lite osympatiskt. Bra att man valt bort det.

Svante ordnade en provning också. Vi testade bland annat etiopiskt kaffe som smakade jordgubbe.

Kaffa ligger i en inredningsbutik som heter Moko. Båtsmansgatan är adressen.

Efter kaffepausen gick vi till en butik som var specialiserad på närproducerad mat. Vi har sett det förr i Finland och det är lika svårt att inte shoppa ihjäl sig. Butiken heter Juuren Puoti. Det finns någon slags koppling till rötter och rover i namnet.

Frida fotar.

Färden fortsatte till partihallarna där Helsingfors kanske mest innovativa matperson håller till.

Ville och Milla guidar tryggt.

Här huserar Antto Melasniemi i sin studio. Antto driver flera av Helsingfors trendigaste restauranger som t.ex. Atelje Finne.

Antto fick en hel del uppmärksamhet under designveckan i Milano då han lagade mat med de här sol-parabolerna. Bara med hjälp av solljus så fick han ihop hela menyer som han bjöd på. Och visst var det så att menyn fick ändras om det blev molnigt. Inget fusk.

Oss bjöd han på pizza och ett glas vin.

Antto berättade att han snart ska ta sina matkoncept till Stockholm. Spännande.

Vi åkte sen vidare till en av fyra saluhallar i Helsingfors.

Här träffade vi en kille som driver “restaurangernas dag”.

Dagen avslutades i stadsdelen Esbo där vi tittade på ett ganska nytt konstmuseum. Weegee är ett gammal boktryckeri som nu fungerar som kulturhus.

Men är det inte vår uppstoppade kanin Bengt??

Dagen avslutades (nästan…) med en invigning av Helsingfors första designgalleri.

Finlands motsvarighet till Stefan och Karin? Jari och Sirkku heter två av inititativtagarna till Studio in Köln som galleriet heter. Varför det namnet? Jo, det gör sig snyggt i print med typsnittet Helvetica…

Innan middagen sprang jag iväg på en tillfällig pop-up-butik. Jag har nog nämnt det, men Helsinki Design Week kryllar av tillfälliga butiker. Den här med fokus på eko-design.

Karim Rashid.

Och efter det här så blev det snabb middag på asiatisk restaurang Gaijin, och krypa i säng. Tv-inspelning tidigt på morgonen…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments