Stockholm Wood

Idag hade vi pressvisning av nya utställningen på Designgalleriet. För mig är det alltid lite spännande med vår utställning under själva designveckan. Varje år försöker vi göra nåt spektakulärt där vi visar svensk design på internationell nivå. Första året visade vi mattor av Claesson Koivisto Rune, andra året designduon WIS Design, tredje året svensk-italienska Luca Nichetto och i år visar vi Emma Olbers. Emma är inte någon 22 årig, nyexad tjej utan en kvinna som varit med i branschen ganska länge. Hon arbetar med företag som Asplund, Ikea och Ire.

För att göra en lång historia kort så talade jag och Emma om det här med närproducerat. Jag inspirerades av vad Max Lamb gjorde i höstas under London Design Week. Där tittade han på vad som faktiskt gick att produceras från hans studio, alltså utan att skicka iväg för lackning eller nåt, så visade han en kollektion trämöbler som han gjort i sin studio – Studio Ware. Jag ville få Emma att titta på vad vi kan göra av material från staden, alltså “nytt” material. Inte gamla läskburkar. Det växer ju ändå träd och lever djur i staden.

Emma och jag.

Resultatet blev en kollektion produkter med träd som staden avverkat på gator som Sturegatan, Norr Mälarstrand, etc, etc. Emma kontaktade staden och fick tag på stockarna för att skicka dem på bearbetning. Ull fick hon från Kungens får för matta och stoppning. (och skinn från slaktade får…)

Kollektionen är otrolig fin, och ett resonemang om  – får produkten ett högre värde när vi vet mer om var sakerna kommer från. Vårdar vi ett bord mer om vi vet att det kommer från träd på Katarina Bangata? Soffan och borden gjordes tillsammans med Ire.

Alla blev vansinnigt förälskade i de fina trä-accessoarerna som Emma tillverkat tillsammans med Asplunds.

Nya Victor (med C) som jobbar med Karin och Hans bredvid en stock-bit.

Trädiamanterna är alla stämplade med gatans namn för att få en koppling till  platsen.

(snygg röv…)

Emma och Jakob Hertzell

Trendgruppens Linus Norberg och Agneta Kasseberg

Cecilia Tivar

Steffeman och Åsa

Dan Gordan tittar.

Viktor

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments