Tio bästa…

Jag ska väl lista mina tio bästa grejer från Stockholm Design Week. Hmm… Jag går absolut igenom en anti-period. Jag känner mig trött på design som stryker medhårs och bara är “snygg”. I år letar jag efter motstånd och upplevelse.

1. HelYes!

Ja, det allra bästa från Stockholm Design Week kommer från en matentusiast från Finland. Antto Melasniemi bjöd på god mat, god design och gott sällskap. På bilden ser vi en sektion där Antto med sällskap spelar musik på skelettdelar. Hejja Finland. Nästa år hoppas jag på att en svensk aktör kan bjuda på samma upplevelse.

2. Blå Stations anti-design

Mia Gammelgaard och Johan Lindau har tillsammans tagit fram den här stolen. Själva formen kanske inte är världens mest spektakulära men här talar sig Johan varm om själva innehållet. Han har tröttnat på design och all yta. Istället vill han tillsammans med Mia jobba fram en enkel, rak och okomplicerad stol. Jag associerar till när Acne gjorde jeans som ett anti- eller varumärkesstatement. Blå Station hade också en bra stol av Borselius för mobilt arbete. Bra Johan och Mimi.

3. Beckmansprojektet “Never mind the object”.

Ja, vad ska man säga… Jag blev knockad… Så bra. Så aktuellt. Så intressant. Beckmanselever bjuder på en diskussion om innehåll/content och design. Allt från estetik till identitet. Mer sånt.

4. Nathalie Adenling

Spännande tjej. Jag har redan uppmärksammat hennes armaturer, men nu gillar jag hennes materialtänk. En sittpuff som känns som en “orgasm”. Måste testas.

5. Note Design Studio

Gänget bakom Note Design Studio visar hur de som designer tänker och resonerar när du får ta fram objekt helt själva, utan krav från producenter eller brukare. Deras tankar, deras passion och deras kärlek. Väldigt fint.

6. Fredericia

Tillsammans med lyxrestaurangen Noma har man tagit fram en möbelserie. Äkta, sparsmakat och generös sittyta. Dyrt och snyggt.

7. Lammhults S70-serie

70-talet känns aktuellt igen. Fin manchester och skarpa färger. Lindau Lindekrantz känns aktuella igen. Också en färgglad variant av anti-design.

8. Belysning

Det händer massor inom belysningsområdet. Allt från experiment från unga formgivare som leker med LED till armaturer som får ta plats i rummet. Nedan en lampa av Luca Nichetto för David Design. Missa inte Anna Alriksson och Annelie Sundins lampa som ändrar färg efter temperatur. Visades på Check In.

9. Anderssen & Volls bord

Asplund hade som vanligt en fin kollektion. Bäst gillade jag matbordet som kändes papperstunt.

10. Lina Nordquist för Karl Andersson & Söner

Linas bokhyllor såg vi redan förra året och de är fortfarande bra. Jag har valt en bild på en gul bokhylla, men den är nog “snyggast” som svart. Men oavsett bra. Ställ den mot väggen eller som rumsavdelare.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments