Milano 2012 – del 3

Dag tre. Börjar med en tur ute på själva mässan.

Insåg snabbt att jag är tvungen att modifiera mina trender. Shit vad textilt allt var. Trenderna får alltså bli: black on black, den lilla ingenjören, neo colours, camping och kudd-/textil-trend

Campingtrenden känns stabil. Här hos Tacchini. Och många relanseringar av gamla klassiker. Här en stol från typ 30-talet.

Hos Moroso. En av mässans snackisar – Fronts nya soffa.

Som sagt massa textilt. Nästan degigt. Här Nendo för Moroso.

Note Design på besök.

Hos B&B Italia. Utemöbler som är textila. Kolla så bulligt allt är.

En annan snackis. Hos Casamania en drinkvagn av GamFratesi.

Campingtrenden hos Driade, som för övrigt hade massor av fina nya utemöbler.

Mer Driade – textila utemöbler.

Relansering av gamla klassiker. Här Thonet.

Jean Nouvel. Fint och rakt.

Campingtrend hos tyska e15. Det är alltså en liten bar.

Hos Kasthall såg vi Paola Navone. Grekisk inspiration. Lite oväntat. Navone snackades det också mycket om. Hon borde bli Guest of Honour i Stockholm snart.

Sonny Byrling som är ganska ny VD på Kasthall.

Hos Magis såg jag de här nätta borden av Fukusawa.

Och bröderna Gulled med Anya Sebton

Edra firar 25 år. Hurra för dem.

Fint campingskåp av Edra.

Mer camping…

Jonas Wagell med kamera.

“black on black”. Mässans kanske finaste. Ilmari Tapiovaara från 1959 relanseras av Artek

Kartell hade nya ljusstakar som var lite roliga.

Hos de unga formgivarna på Salone Satellite. En tjej som tok-imponerade var Siren Elise Wilhelmsen. Här en “one hour lamp” som lyser en timma och sen släcks.

Och mattan som ändrar färg efter temperatur. Man kan alltså egentligen få en matta på sommaren som ser helt annorlunda ut på vintern.

Karin Mannerståhl

Dålig bild, men fin svensk lampa av Jonas Forsman. Ljusdioden sitter ganska långt ner i foten och blir liksom lite “magisk”. Hatten sitter med magnet och man kan allts rikta ljuset ganska ordentligt.

Staffan Holm

En gris.

Samma griskille hade gjort det här lite roliga utebordet.

Johan Lindstén imponerade med nya produkter.

Lukas Dahlén hade också en bra kollektion. Scenografiskt nästan. Här en lampa som fångar två trender – dels “black on black” och sen den där trenden där man ska redovisa konstruktionen. Jag kommer nog använda den här lampan i massor av exempel framöver.

Och ett fantastiskt skåp. Blev förälskad. Ser hur skåpet får en “familj” med hög variant, kanske en liten hallvariant… Fint, fint, fint.

Lukas själv. Memorera det här ansiktet. Han kommer bli bra.

Stockholmsmässan spanar. Här Anna och Chicie. Och ungefär här gick jag från mässan. Summering: jag har aldrig sett så få nyheter som i år. Många företag är tillbaka – men inte nyheterna.

Efter mässan en kaffe och ett glas vin med Erica Treijs. Skönt och väldigt pratigt. Vi pratar nästan aldrig produkter utan snarare skeenden och visst är det ett generationsskifte på gång. Lite tidigt, men på gång. Varför har dessa gamla möbelföretag stora, stora montrar på mässan? Och var finns den yngre publiken? Vem ska köpa alla dessa grejer? Hur hittar det yngre företaget nya talanger?? På tio års sikt så ser förmodligen inte designvärlden ut som den gör idag. Förhoppningsvis.

Och där (!) började kvällens mingel. Först ut Kvadrat som bjudit in sju curators att tolka ett klassiskt tyg. Att använda curators istället för designer är också en trend… Här Nina Jobs och Erica.

Min tyska favorit – Nicolette Naumann från Frankfurtmässan.

Campingtrenden tolkad av Stephen Burks.

Ineke Hans, Ewa Kumlin och Hanna Novas fotograf Alex.

Norska designstjärnor. Torbjörn Anderssen och Petter Skogstad

Torbjörn igen, här med Espen Voll och Daniel Rybakken.

Hanna Nova Beatrice fnittrar.

Ännu mer norskt. Andreas Engesvik. Shit vad han är bra. Han är arg och energisk. Jäkligt bra. Sur på Norsk Form, skriver insändare i norska tidningar och för debatt om vad design ska vara. Jag vill ha en Andreas i Sverige… Här med assistenterna Inge-Johanne (?) och Martin (som ställde ut på Greenhouse i Stockholm i vintras).

Alexandra Ogonowski från Plaza.

Elin af Klintberg från Plaza kramas med en ny stjärna i Milano. Svenska David Girhammar är ansvarig för sociala medier hos Armani.

Frida Jeppsson Prime från RUM med ny kollega.

Efter Kvadrat mötte jag upp Alexander Lervik och Elin Wickström på nån pizzeria….

Men snabbt i taxi till World Design Capital of the Year Helsinki (vilket jäkla ord…)-festen.

Ingen pizza men väl piroger och lax.

Klaus Hapaniemi och Artek. Klaus var tillsammans med Antto Melasniemi ansvarig för Hel Yes som gick under designveckan i Stockholm. Klaus bor i London men gör det mesta av de grafiska mönstrena på Iittala.

Mingelfotografer fångar mig och Daniel Golling på bild.

Dj Harri Koskinen.

Joel Roos som har grundat One Nordic, dvs de finska företaget som ska bli en motsvarighet till Muuto eller Normann Copenhagen.

Tuija (till vänster) är PR och kommunikationsansvarig för hela Iittalagruppen. Och världens finaste. Jag blev så himla glad att se henne igen. Hon är nästan min första uppdragsgivare när jag startade Trendgruppen. Bara tre, fyra månader efter att jag startat Trendgruppen så bokade hon mig för att göra en trendföreläsning vid en presslansering i Finland. Otroligt hedrande. Och som sagt – väääääääärldens snällaste.

Kvällen avslutades som vanligt på Bar Basso. Jag träffade ägaren tidigare och han berättar att en sån här kväll kommer det 6 000 personer…

En bra kväll! Eero Koivisto är också nöjd och vill pussas.

Och jag hittade enäggstvillingarna Jonas och Patrik. (Patrik till vänster om jag minns rätt…). Patrik är designer medan tvillingbror blev läkare. Same-same…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments