Tokyo – Roppongi (etc.)

Fredag morgon, och varför inte starta dagen med en presstur till en av världens största fiskmarknader?? Trevligt och annorlunda. Nu har jag också fått lite koll på den här pressgruppen. Vi är fem officiella representanter – Paul från tidningen Metropolis, Amy från Wallpaper, Ray från Core 77, kanadensiska Sabine från Mocoloco och jag. Liten och bra grupp.

Pilgrimsmussla, nästan lika stor som min hand…

Intressant, äckligt och vill inte ha i munnen…

Och i samband med fiskmarknaden så blev det så klart en stor sushi. Jag är verkligen inte krackelmagad, men jag fick nog bara i mig hälften av alla sushibitar…

Efter alla fiskar och alla sushisar så tittar vi på Nicolettes fötter (med fiskar) och ser på skuggan att det verkligen är varmt nu…

Vi är mitt i Roppongi på ett stort komplex som kallas Tokyo Midtown. Stället har så klart hotell och konferensfaciliteter, men är framför allt ett köpcentrum. Här har man ansträngt sig för att hitta unika och japanska leverantörer. Just på bilden ovan ser vi Time&Style som är en butik och producent. Kanske nästan som Svenskt Tenn.

Här på Time & Style finns utsökta vackra detaljer.

Och möbler

Jag slänger upp lite bilder på saker jag gillade i det här shoppingcentret.

Fint med kalligrafi-känslan

Jag gillade de här vita tallrikarna…

Men det är också intressant att se den konstanta närvaron av svensk design. Den är inte speciellt högljudd utan den smyger sig liksom fram. Jag tror att ALLA butiker har minst en svensk eller skandinavisk produkt i sortimentet.

Ingegerd Råman för Skruf

Claesson Koivisto Rune för Skultuna

Rörstrand

Precis innan lunch blev det dags att gå till Tokyos ganska nya och privata designgalleri som heter 21 21. Stället har designats av Tadao Ande och finansieras bland annat av Issey Miyake.

Naoto Fukasawa har gjort en utställning som handlar om traditionellt hantverk i Japan. Det är inte nödvändigtvis objekt för hemmet utan det är mat, stövlar och annat. Det handlar om handens verk. Utställningen består egentligen av en minst lika viktig del där man filmar personer som utövar sitt hantverk (gör lådor, gör riskakor, etc) och det är så galet vackert. Fint filmat och stämningsfullt. Och sen kommer man till utställningsdelen med alla objekt och det är så fascinerande. Man kan se rummet egentligen i tre delar. Dels redovisas objekten både hur de tas fram, och som många olika varianter – men lika viktigt är speglingen av objekten på golvet, som också delvis återkommer i den grafiska formen på textilierna som hänger från taket. Man kan alltså se samma objekt på tre sätt – som original, som skugga och som grafisk form. Snyggt återgivet. Kanske en av de bästa formutställningarna jag någonsin sett.

Jag avslutade eftermiddagen borta i Harajuku, på ett norskt ställe

Stället är ett norskt 50-talscafé som utvecklats i Oslo. Man kan sitta och dricka en bra caffe latte och samtidigt köpa klassisk norsk modernism. Nytt sen några månader tillbaka. Och fint!

Japansk barista fixar bra norskt kaffe.

Jag avrundar här… Min kväll fortsatte från norska Fuglen till Harajuku och mer storstadsshopping. Men jag måste tillbaka imorgon. Hann liksom inte klart. Så jag kan lika gärna berätta resten om de här kvarteren imorgon.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments