Bilder av Kristina

IMG_6146

Igår var det vernissage för utställningen Bilder av Kristina på Livrustkammaren i Stockholm. Jag törs nog säga att detta är sommarens absolut bästa och mest intressanta utställning. Drottning Kristina är en närmast mytisk person och utställningen berör de flesta delarna i hennes spännande liv. Störst fokus ligger på just skildringen av Kristina och det är en sedelärande historia. En kvinna som styr ett land, som sviker sin religion, kanske ideal och var hon egentligen homosexuell? Kristina har alltid skildrat utifrån den tidsandan som rått. Det är inte en slump att vi ser henne som väldigt queer nu under 2100-talet… det passar den bilden av henne som vi vill ha nu.

IMG_6147

Utställningen har massor av porträtt av Kristina. Som drottning, prinsessa och härskare.

IMG_6160 IMG_6148

Hon skildras i olika grader av feminitet.

IMG_6156

Med klassiska ideal. Nordens härskarinna, vishetens beskyddare.

IMG_6159

Och så klart med relation till påven och katolicismen.

 

IMG_6162

Här som nunna och trampandes på kungakronan.

IMG_6166

Drottning Kristinas dödsmask.

IMG_6164

Det finns också modernare tolkningar av Drottning Kristina. Här av fotografen Alexia Sinclair.

IMG_6170

Och så klart Garbos tolkning av Drottning Kristina.

IMG_6149

Utställningen innehåller också massor av historiska föremål kopplade till Drottningen. Här hennes barnkläder från när  hon var två år.

IMG_6167

Och ett brev från Kristina till pappa Gustav II Adolf

IMG_6155

Westfaliska freden (http://sv.wikipedia.org/wiki/Westfaliska_freden)

IMG_6157

Abdikationsbrevet

Utställningen är superbra. Fantastiskt innehåll och massor att prata kring. Välgjort. Men. Massor av minuspoäng för den fula utställningsarkitekturen. Objekten är alldeles för långt från betraktaren, skyltarna för små och oläsbara. Hade samma innehåll gjorts på t.ex. British Museum så hade det varit sååååååå himla bra.

IMG_6173

Och massor av minus för presentshoppen. Jag menar – WHAT! – här har vi sett en utställning med Drottning Kristina som är en stark och spännande person som vågar bryta normer. Och så möts man av en förlegad kvinnosyn. Disneyprinsessor?? Kom igen… Det hade varit mer relevant om man haft Pocahontas (som ju också var prinsessa)…

IMG_6172

Passiva, rosa kvinnor som sitter i sina borgar och väntar på att den aktiva, manliga prinsen ska rädda dem… Kristina tog sitt liv i egna händer. Hon var inte passiv… Fuck. Skärpning Livrustkammaren.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments