Malmsten på Waldermarsudde

IMG_4208

Den 7 december skulle Carl Malmsten ha fyllt 125 år. Och av en händelse så görs en stor utställning om honom på Waldemarsudde. Här finns två våningar med ritningar, möbler, en interaktiv avdelning och en tydlig koppling till hans pedagogiska verksamhet med Cappellagården och Malmstens skola.

IMG_4169

Massor av fina ritningar.

IMG_4174

Malmsten slog igenom med den här stolen, som egentligen aldrig kom i produktion. Det är Stadshusstolen, som Malmsten tävlade med för att inreda Stadshuset i Stockholm. Stolen är ritad 1915 och vinnaren offentliggjordes 1916.

Carl Malmsten är en intressant person. Han måste ha arbetat enormt mycket med PR. Förmodligen har ingen fått så många offentliga uppdrag som Malmsten. Han har ritat möbler till precis allt. Och allt är sparat.

IMG_4209

Utställningen visar ett flertal av Malmstens mer kända möbler, men finns det en Malmstens-stil? Han har gjort alla möjliga sorters möbler, i alla möjliga sorters stilar. Mitt intryck från utställningen är att han gjort möbler “i tiden”. Han verkar inte har drivit utveckling utan snarare gjort saker som varit “på modet”. Välgjort, absolut, men kanske inte så idédrivande. Jag jämför t.ex. med Bruno Mathson…

IMG_4210

Utställningen på Waldemarsudde. Jag tänker säga nåt konstigt… Jag tycker utställningen är lite ful. Det är en helt och hållet subjektiv inställning. Jag menar att urvalet och utställningen är bra, men jag tänker att möblerna hade fått lite mer liv om de t.ex. ställts mot en blå eller varför inte lila vägg. Jag saknar en dimension av något.

IMG_4220

Utställningen redovisar flera av Malmstens hedersuppdrag, Som här, en inredning för Waldorf Astoria i New York.

IMG_4223

Eller möblemanget som Malmsten gjorde för Kronprinsparet 1923. Stockholmarnas gåva…

IMG_4215

En bild från Ulriksdals slott där Malmstensmöblerna fortfarande finns kvar.

IMG_4217

Och möbler för Krueger och Tändstickspalatset.

Men jag saknar en pedagogisk vägledning. Skyltarna är bra, men jag vill ha någon som berättar för mig -vad är typiskt Malmstenskt?

IMG_4170

Är detta typiskt för Malmsten?

IMG_4171

Eller detta? Det är liksom helt olika stilar…

IMG_4188 IMG_4193 IMG_4202

På ovanvåningen finns flera perspektiv på Carl Malmstens verksamhet. Superkul. Här möblemang som fortfarande är i produktion för företaget Carl Malmsten på Strandvägen. Men är det typiskt Malmstenskt?

IMG_4201

Och så älskade jag den interaktiva snickarverkstan. Massor med trä som man kan få leka med. Malmsten var ju också en stor pedagog så det är ju klart att man ska få lära sig nåt om hantverket när man är på museum.

IMG_4203

Och massor av fina studentarbeten från Malmstens skola.

IMG_4204

Karolina Stenfelts fina skrivbord som hon gjorde tillsammans med Note Design.

IMG_4205

Martin Eckerberg och Frida Erson som gick ut i våras. Det här bordet hade jag ju med på min studentutställning på Hem & Villa.

IMG_4206

Lith Lith Lundin har ställt ut på Designgalleriet.

IMG_4207

Julie Nielsen var med på Wood Punk som vi visade både i Göteborg och i Stockholm.

IMG_4244

Min dag på Djurgården var bra. Jag fick massor av träkunskap, men behövde besöka Handarbetets Vänner för att komma i kontakt med min textila sida. Min barndomskompis Anna försöker få mig att göra korsstygn. Funkar så där…

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments