Framtidens elektroniska hem

IMG_1193

Jag har varit i Köpenhamn med Viktor. Vi har besökt Samsung Design Forum som gick av stapeln på gamla Carlsberg.

IMG_1209

Busiga killar…

IMG_1212

I en gammal dansstudio bjöd Samsung på lite skön miljö och tre föreläsningar.

IMG_1216 IMG_1224 IMG_1222

Dagens stora behållning kom från Samsungs egen utvecklingsavdelning med Anne Frobeen. På ett nyfiket och engagerat sätt berättade hon om Samsungs kvalitativa undersökningar och resonemang om hur vi kanske kommer att leva om tre till fem år.

IMG_1225

Bland annat resonerade hon kring det här med våra kläder. På tio, femton år så har vårt förhållande till kläder förändrats. Idag har vi inte i lika hög grad uppdelningen av arbetskläder, fritidskläder och kanske hobby-arbets-kläder. Idag kan man använda samma plagg vid alla tre tillfällen. Men vi använder de och sliter de på olika sätt. Ta till exempel jeans som kan användas på jobbet, på fritiden eller i trädgården. Kanske är det inte intressant att tala om gradantal längre – utan om vart de använts? För att inte tala om det här med när ska tvättmaskinen användas. Idag kan vi gå på gym 24 timmar om dygnet – ska vi då inte kunna använda en tvättmaskin mitt i natten? Och vilka krav ställer det då på ljudnivån.

IMG_1226

Kylskåpet förändras också. Ett kylskåp är idag fyra zoner: det stolta projektet där förälder och barn lagat mat tillsammans, en zon för mat som är på väg att passera bäst-före-datum, en skrytzon där vi ha våra närodlade grönsaker eller vad vi  nu vill ha som skrytprodukter – och slutligen en zon med mat som funkar för vardagens mat.

IMG_1215

I övrigt så kan vi konstatera att den öppna planlösningen gett oss nya behov av mindre sladdar. Gärna.

Den sista iakttagelsen handlar om mobiltelefonen. Uppenbarligen har vårt användande av mobiltelefonen gjort våra liv mer spontant. Vi bokar på en ny aktivitet efter jobbet och skickar ett mess till dem där hemma… Spännande tankar. Jag trodde att vi tvärtom blev med styrda av tekniken, men uppenbarligen blir vi friare. Men vilken konsekvens får det för telefonen? Jo, bland annat att man enkelt ska kunna ställa om till ett ultrasaving mode som sparar batteri så att vi kan fortsätta skicka sms och ringa.

Otroligt spännande tankar. Instagram har funnits i tre år. Det är så klart så att tekniken påverkar vårt liv idag.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments