New York – del ett

IMG_4003

Precis hemma efter fem dagar i New York. Det har varit designvecka med ICFF i fokus, men framför allt ett bra tillfälle att se staden som inspirerar oss svenskar mest. Snabb summering. Det är galet många tomma butiker. Fortfarande. Platser som för tre, fyra år sen var spännande har idag blivit överexploaterade med turister. Soho känns kommersiellt och parken High Line var full av fransmän och pensionärer. Din mamma har säkert varit där… Å andra sidan kändes Williamsburg och Brooklyn faktiskt ganska trevligt. Om man ser det som en hipstersafari. Annars äts det. Maten är den nya lifestylen. Ingen köper kläder eller inredning längre utan man lägger alla pengar på mat. Men det är dyrt. Jag tänkte att lågkonjunktur och stark krona skulle göra staden ganska billig, men så är det inte. En öl kostar allt från 5 till 9 dollar, och då ska vi räkna på 7 kronor. En öl för 35 är inte superbilligt, och framför allt inte en öl för 65 spänn.

IMG_4787

Om det är nåt som sticker ut så är det alla dessa hundar. Alla har hundar.Hela tiden. Och det är intressant att notera att det inte är EN ras som är trendig utan alla väljer själva. Självklart finns det en hel del franska bulldogs och mopsar men en riktigt stor spridning.

IMG_4588 IMG_4021

Men åter till turen. Fem dagar. Onsdag och torsdag handlade om att strosa på stan och vi börjar väl resan där. Peter och jag bodde på ett fancy hotell vid Washington Square Park.

IMG_4025 IMG_4026

Första stoppet blev Anthropologie. Väldigt “tjejigt”, men också väldigt roligt.

IMG_4031

Klart man behöver en kakburk i form av en greyhound.

IMG_4042

Och besök hos en av mina favoritbutiker i Soho – Jack Spade.

IMG_4043

Eftersom det är designvecka så anstränger sig flera butiker med lite “extra”. Här en solstol med tyg av Damien Hirst. Japp – kostade en förmögenhet och tål förmodligen inte sol.

IMG_4044

Peter ville också besöka Orla Kiely.

IMG_4045

Själv vill jag alltid besöka Opening Ceremony, men här får man inte fota.

IMG_4048 IMG_4049

Inredningsbutiken Crate & Barrel hade massor av fina grejer. Och lite svenskt!! Här superfina koppar av Camilla Engdahl. Synd att det står rea på dem.

IMG_4052

Paula Navone hade gjort en stor kollektion för Crate & Barrel. En del med inspiration från 60-talets Riviera.

IMG_4056 IMG_4063 IMG_4065 IMG_4057

En annan del av kollektionen var klassiskt grafisk. Typisk Navone.

IMG_4061

Den sista delen var blå-vit-röd.

IMG_4059

Alltså jag köpte så mycket grejer ur den här kollektionen… Älskar allt.

IMG_4073

I stort sett lika mycket som två kassar Paula Navone kostade den här tallriken. Köptes på MOMA och är ett franskt företag som gör tallrikar med Robert Mapplethorpes blomsterfoto. Dyyyyyyyyyyrt. Törs man äta på den?

IMG_4075

Vi fortsätter. Här redan torsdag. Onsdagkvällen blev ju ganska kort med tanke på jetlag och sånt.

IMG_4084

Efter frukost begav vi oss till Whole Foods för att få lite retailinspiration. Visst känner alla till att Whole Foods är en av de snabbast växande matbutikerna – och allt är otroligt miljövänligt. Kedjan brukar lyftas fram som exempel på att det faktiskt går att kommersialisera miljövänligt. Och butiken är ju sååååååååååå snygg.

IMG_4085

Allt är superpedagogiskt skyltat.

IMG_4087

Klart man ska äta i säsong – men vilken säsong är det nu?

IMG_4088

Organic – eller Local.

IMG_4100

Lite kultur när vi ändå hänger i Soho. New Museum.

IMG_4104

En massa samtida konst. Jag älskar att se konstutställningar där man inte har några förväntningar. Man blir oftast lite omskakad och det är bra. De fem, sex våningarna var lagom imponerande den här gången, men så är det. Man kan inte alltid vinna.

IMG_4115

En rolig installation var gjord av isländska Ragnar Kjartansson som hade tio killar som spelade gitarr. Det var som om de spelade på myten om den unga, kreativa mannen. Alla gick omkring i rummet och liksom släntrade som på en efterfest. Lite bakfullt. Nån av killarna gick till exempel runt bara i kalsonger. Och alla spelade gitarr och sjöng självklarheter som “today I will do the dishes”. Den kreativa mannen av idag?

IMG_4138

Mer shopping. Fyndade massor på Uniqlo och deras designsamarbete med New Yorkbaserade Michael Bastian.

IMG_4148

Vår färd fortsatte norrut. Jag hade hört att det nya området på Manhattan skulle ligga runt Madison Square Park. Eller för de som gillar förkortningar NoMad.

IMG_4157

Och Nomad är också ett hotell här. Stylish som sjutton. Får mig att tänka på Hotel Costes i Paris.

IMG_4150

Toaletter “to die for”. Kolla in munsköljen.

IMG_4161

Vägg-i-vägg ligger Ace Hotel som verkligen, verkligen är ett måste för nästa New York-besök. Det är ett hotell, butik och så klart restaurang.

IMG_4168 IMG_4169 IMG_4171 IMG_4172

Gott och dyrt.

IMG_4203

I december 2013 öppnade Dover Street Market i NoMad. Butikskonceptet är utvecklat av kreatörerna bakom Comme des Garcons och är en blandning av olika varumärken – men tänk inte att det är någon gatumarknad. Här hänger Prada,Y3 och andra dyrare märken. Ingen loppiskänsla direkt.

IMG_4200 IMG_4190 IMG_4175 IMG_4176 IMG_4186

Köpte lite svart japanskt glas till mig själv.

IMG_4211 IMG_4775

Torsdagkvällen avslutades med drinkar på flotta hotellet Mondrian där norska tidningen Smug hade fest med Marius Myking och Martin Nichols.

IMG_4219

Martin och Marius

IMG_4225

Mingel schmingel och sen dags för mat och lite sova…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments