Monica Förster för Rörstrand

IMG_8803

Idag var det en smyglansering av Rörstrands nya storsatsning med vår svenska stora designstjärna Monica Förster. Fyra år har det tagit att göra den här basservisen. Och det är en basservis. Detta är en porslinsserie som ska användas dagligen både till vardags och till fest. Serien har många intervjuer bakom sig och Monica har tillsammans beslutat för servisens utseende. Bland annat så ville man från början göra en helt vit serie men sedan växte en blå och mönstrad variant fram. För Monica är det delvis ganska nytt med materialet – men framför allt att arbeta med mönster.

 

IMG_8825

Fina Monica på Oaxen.

IMG_8806

Tanken är alltså att man ska kunna blanda vitt och blått som man vill, och även äldre serier. Mönstret “samplar” från gamla serier som Koka Blå, Blå Eld och Amanda.

IMG_8828

Det Monica ägnat de fyra åren är bland annat att skapa den svävande känslan. Det ser ut som om tallriken liksom lyfter lite från bordet. Här en standardtallrik, en pastatallrik och en skål för t.ex. frukostyoghurt eller ris.

IMG_8835

Och min favorit är nog den stora skålen. Sallad eller popcorn. Alla servisdelar har ett präglat R för att höja porslinsdelen till något mer än “bara en vit skål”.

IMG_8836

Och så de blå delarna. Man ser en tydlig referens till tidigare serviser. Allt från Mon Amie till Pergola.

IMG_8837 IMG_8814 IMG_8819

Mina favoriter är den vita stora skålen och de här tallrikarna (vanlig tallrik och assiette). Räkna med att de kommer bli favoriter för många. På middagen fick vi bland annat gröna bönor som lades på den blåa färgen. Allt blev galet krispigt och snyggt. Tallrikarna kommer kosta runt 200 kronor styck. De blåa kostar kanske 20 kronor mer.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments