Svenska formgivare lackar till

IMG_2395

Det här med rubriker i sociala medier blir tydligen viktigare och viktigare. Det här är min lite snällare variant för att se om det blir nåt slags klickrekord. “lackar till” syftar på att fem svenska designer just nu gör en fantastisk utställning som man arbetat med under närmast två och ett halvt år. Med “svenska ögon” har man åkt till Taiwan för att arbeta bland annat med deras fantastiska lackarbeten.

IMG_2419

Utställningen som heter “A New Layer” visas från nu, dvs november fram över designveckan i februari.

IMG_2427

Fyra av de fem svenska formgivarna som deltagit. Gabriella Gustafsson från TAF, Carina Seth Andersson, Mattias Ståhlbom från TAF och en av de största motorerna i projektet – Matti Klenell. Saknas på bilden är Stina Löfgren. Samarbetet har handlat om att de fem formgivarna ska ge inspiration och kompetens till taiwanesiska hantverkare – och för formgivarna har det blivit ett gyllene tillfälle att få leka fram nya former. Produkterna är än så länge bara prototyper men vem vet… Jag hörde producenter som Svenskt Tenn viskas… Alla verk har lackarbete men man kanske inte alltid ser det…

IMG_2398

Carina Seth Anderssons tallrikar.

IMG_2399

Carina Seth Anderssons teservis

IMG_2400

Matti Klenells “shrines”

IMG_2402 IMG_2401

Matti Klenells golvlampa

IMG_2403

Min favorit. Carina Seth Anderssons “korgar”, men funkar väl lika bra som bordsunderrede. Eller bara vackra objekt. Suck så fint.

IMG_2433 IMG_2432 IMG_2404

Stina Löfgrens krukor och kannor

IMG_2422

Matti Klenells bokhylla

IMG_2414 IMG_2412

Samarbete mellan Matti och Stina. Galet – och roligt.

IMG_2411

Bord av TAF

IMG_2410

Stina Löfgrens hylla. Spana in överdelen

IMG_2409

Pärlemor och roligt

IMG_2408

Carina Seth Andersson igen.

IMG_2407

TAFs fina, fina bord. Fläckarna är lackarbeten. Och konerna är burkar i bambu med lackarbete.

IMG_2429

TAFs bokhylla

IMG_2430

Matti Klenells pärlemorarbete. Typisk svensk design. Oavsett en befriande och rolig utställning med fokus på samarbeten. Hur har de fem formgivarna påverkat varandra? Hur har Taiwan och Sverige påverkat formen? Kul och intressant.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments