Design Plus, designjury i Tyskland

IMG_3600

För andra året i rad har jag blivit inbjuden att sitta med som internationell representant för det tyska priset DesignPlus. Jag är inte första svensk, men jag tror att jag är andra, kanske tredje. Stefan Ytterborn har suttit med i juryn tidigare. DesignPlus är kopplat till den stora tyska mässan Ambiente och har egentligen samma förutsättningar som svenska priset Formex Formidable. Så jag är lite van. Och älskar det. Supertrevligt att sitta och diskutera design och stöta sina åsikter mot andra personer med andra perspektiv. Juryarbetet börjar precis som förra året med en middag där vi lär känna varandra. Det var egentligen bara två bekanta ansikten från förra året.

IMG_3602

Jurymötet är så klart på själva mässan och precis som Formex Formidable så bygger urvalet på att företag skickat in sina produkter för beaktande. Den här gången var det nästan 500 produkter.

IMG_3603

Vi samlas i inspirationsrummet…

IMG_3604

Titta inte för länge på bilden. Det finns hemliga produkter som inte lanserats officiellt än här.

Men så här ser det ut när vi börjar. Man går runt, runt, runt och funderar. Är det här bra? Tillräckligt bra? Innovativt? Bra hantverk men för lite nyhet?

IMG_3611

Och vi har faktiskt en hel del rekvisita. Funkar korköppnaren? Eller kaffemaskinen? Nånstans har vi ju ett “ansvar” för att premiera produkter. Meningen med en jury på åtta personer är ju att vå ackumulerade kunskap ska kunna göra någon slags rättvisa.

IMG_3613

Titta, titta. Lyfta, känna. Vrida.

Närmast kameran Gerrit Babtist som är professor på Bauhaus University i Weimar. Bredvid honom New York-formgivaren Leon Ransmeier (som bla har stolen Revolver för Hay).

IMG_3614

I kritstrecksrandig Robert Klanten från förlaget Gestalten och Klaudia Hüls från German Chamber of Industry and Commerce.

IMG_3620

Sittandes ser vi den kreativt ansvariga från Messe Frankfurt Nicolette Naumann i samtal med Leon. Massor av kakor och kaffe. Det tar tid att gå igenom alla produkter.

IMG_3622

Fler diskussioner. Duger det? Vi argumenterar fram och tillbaka. Jag hittade en fantastisk ishink i rostfritt som jag tyvärr inte fick med. Och jag är själv inte helt nöjd över müsliburken som flera av jurymedlemmarna gick i spagat över. Smaken är olika…

IMG_3626

Och vi testar som sagt. Inte som ett riktigt provkök, men om man kommit på att det finns ett nytt sätt att riva morötter, ja då måste vi ju testa. Närmast kameran Andrej Kupetz från Tysklands designråd (större och viktigare än svenska Svensk Form), bredvid honom ser vi VD på tyska designföretaget e15.

IMG_3637

Vi försöker få med alla kategorier – glas, metall, innovativa saker till köket, textil, hantverk, etc, etc. Det vi kunde konstatera i år är att det är väldigt få nyheter inom just glas och porslin. Vad beror det på? Vågar man inte lansera nytt? Well… vi får se när mässorna drar igång på allvar i januari, februari 2015.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments