Bea Szenfeld på Dunkers kulturhus

IMG_7497

Idag öppnar Bea Szenfeld en stor retrospektiv på Helsingborgsbaserade Dunkers kulturhus. Äntligen. Eftersom jag gjort tre utställningar och en uppsjö projekt med Bea så tycker jag att det är fantastiskt. Så klart.

 

IMG_7498 IMG_7549

Utställningen täcker så gott som hela Beas produktion. Så gott som. Mycket av det hon designat är återbruk och då finns det bara ett exemplar av den produkten. Så om den är köpt – så är den liksom borta. Men för de flesta av oss blev Bea ett namn först när hon vann i dokusåpan Fashion House. Och faktiskt – här finns några av hennes produkter som hon gjort för tv-produktionen.

IMG_7541

Lite mer etablerad blev hon med sina kollektioner gjorda i återvunnet material. Som damkollektionen gjorda av gamla herrskjortor. Jag minns den visningen och det är synd  att inte fler produkter ur de kollektionerna finns kvar.

IMG_7542 IMG_7513

Ett fåtal plagg ur hennes modekollektioner finns  också representerade. Bea jobbade hårt med sina kollektioner och gjorde spektakulära visningar. Jag tror att få glömmer hennes visning tillsammans med Gunilla Pontén och livs levande grisar.

IMG_7546 IMG_7598

Och nånstans efter samarbetet med Pontén så växlade Bea om och började göra mode i papper. Kollektionen Paper Dolls. På Dunkers finns egentligen bara ett plagg kvar ur kollektionen.

IMG_7505

Och det är nånstans här som Bea och jag börjar arbeta mer intensivt tillsammans. Hennes kollektion Neptunes Daughter visades i första hand som en modevisning men flyttade sen över till Designgalleriet där den faktiskt var galleriets första utställning. 2008 borde detta vara. Det här blir en kollektion som nånstans fortfarande är bärbar men drar åt det konstnärliga.

IMG_7512 IMG_7531 IMG_7532 IMG_7559

Kollektionen efter går under namnet Sur la Plage och visades bara på Designgalleriet. Inte på en modevisning. Och här blir övergången uppenbar. Mode som inspiration, skönhet, hantverk – men inte bärbart. Eller? Den här röda jackan bars ju av Björk under prisutdelningen på Polarpriset.

IMG_7594 IMG_7597 IMG_7536

Utställningen har en hel del filmade klipp som projiceras på väggen. Som Björk med Beas kreation på sig.

IMG_7540

Och så klart Bea själv som berättar.

IMG_7551

Utställningen i sig byggd som om det vore i en pool. En flört med Beas fascination för vatten och Esther Williams. I ett antal “tittskåp” finns 30-40 kreationer, och utställningen dokumenterar i stort sett allt som Bea gjort. Allt från hennes modekollektioner till kommersiella samarbeten. Utställningen är fantastisk och jag älskar ju Bea. Häromveckan gick Li Edelkoort ut och sa att “mode är dött” eftersom det inte finns någon kreativitet kvar. Kanske bland en handfull coutureskapande kreatörer. Precis som Bea. Hon är superviktig för designsverige och det känns så klart underbart att få hennes historia berättad.

Det jag kan sakna i utställningen är så klart texter. Nu berättar Bea själv i filmsnuttar, men lite mer insatta texter. Och att sätta Bea i ett sammanhang. Ska vi jämföra henne med Vivienne Westwood – eller inte? Kanske en referens till övriga kreatörer som var aktiva i början på 00-talet som t.ex. Sandra Backlund. Helt enkelt en fördjupning av fenomenet Bea Szenfeld.

Lite fler bilder från utställningen.

IMG_7501 IMG_7535

Delar av utställningen Office Space som vi gjorde tillsammans med Kinnarps

IMG_7507 IMG_7508

Kommersiella samarbeten med Nespresso och Barilla

IMG_7509 IMG_7510

Delar ur de senaste papperskollektionerna

IMG_7586 IMG_7590 IMG_7601 IMG_7602 IMG_7502 IMG_7520 IMG_7516

Beas senaste projekt tillsammans med Svenska Kyrkan premiärvisades i Sverige. Det är nånstans pappersbebisar som inte är kvar här på jorden längre. Fint och sorgligt.

IMG_7518 IMG_7561

Men det är ju vernissage också. Bea med sin mamma.

IMG_7570

Fredrik Robertsson fick dj:a

IMG_7576

Vernissagen invigdes av att jag och Cay Bond fick samtala med Bea om hennes verk och modet idag. Rödhårigast är Lena Wilhelmsson, curator på Dunkers

IMG_7584

Man räknade med att 3000 pers kom på vernissagen. Galet mycket folk…

IMG_7604

Bea är en av de mest kreativa, generösa, emotionella, inspirerande, galna, roliga och kompetenta designer jag känner till. Jag tycker vi i Sverige ska vara oerhört glada för att vi har henne. Se utställningen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments