Milano – det goda

IMG_8752

Igår gjorde jag ett inlägg om designveckan i Milano utifrån ett kritiskt perspektiv. Och ja, jag tycker att veckan verkligen var fritt från nytänkande och samtida reflektioner. Men det innebär inte att allt är skit. Jag har så klart hittat några favoriter och saker jag tycker om. Idag delar jag med mig av mina favoriter från Milano. Helt enkelt den goda rapporten.

IMG_8376 IMG_8382 IMG_8377 IMG_8378

På mässan visade Thonet sin nya kollektion. Jag gillar hur man lyckas förvalta arvet och ändå göra något nytt. Böjträ men nytt. Överst speglar av Anki Gneib, en barpall av Martino Gamper, skrivbord av GamFratesi och stol av Front.

IMG_8404 IMG_8409 IMG_8410 IMG_8411

Även Cappellini var roligt. Speciellt med Paola Navones Memphismöbler som tydligt flörtade med 80-talet. Jag gillade hur man arbetade med saker som automatiskt skulle kännas “fult” (som 80-talet och massproduktion) och ändå tydligt hade hantverksinslag som de bearbetade benen på skåpen. Och så klart gillar man ju Johan Lindsténs fåtölj med “fulbroderier”.

IMG_8468 IMG_8469 IMG_8471

Salone Satellite som är de unga formgivarnas plats känns som tidigare år väldigt “produktifierat” dvs som om formgivarna mest väntar på att få sina redan skapade saker i produktion, när de kanske snarare skulle visa på sin kreativitet. Anyway, skandinaviska favoriter är fortsatt Morten&Jonas från Bergen (världens snyggaste och enklaste monter), Markus Johansson från Sverige och Maija Puoskari från Finland.

IMG_8304 IMG_8306

Jag kanske borde klämma in den här stolen också från Moroso. Jag gillar att den är sjukt oväntad med sammet och mässing när väldigt många annars springer efter den träbaserade “skandinaviska” stilen.

IMG_8343

Och välkomponerat koncept av David Chipperfield för tyska e15.

IMG_8651 IMG_8653

Bland utställningarna på stan så fastnade jag för Morosos golv av Patricia Urquiola. Galet häftigt. Och speciellt under en designvecka när väldigt många andra satsar på att visa nya mattor. Coolt att fokusera på själva trägolvet.

IMG_8690 IMG_8701 IMG_8699

Snyggaste kreativa utställningen under Milano var annars Mind Craft från Danmark. Jag tror nog att den kommer hamna på allas topp-tio-lista. Och visst är den fantastiskt enkel och vacker. Spegelglaset kändes superfint. Men frågan är om utställningen är för snygg för objekten?? Kommer man ihåg vad man sett? Oavsett så är detta förmodligen den snyggaste utställningen under designveckan i Milano. Av GamFratesi.

DSC_0134 ecal-photobooth_02 IMG_8961

De två övre bilderna är lånade från nätet eftersom min telefon dog, men designskolan ECAL lyckades absolut göra årets roligaste utställning där designstudenter fått göra produkter och lösningar för vår selfie-kultur.

IMG_9004

En av de roligaste överraskningarna var annars EDIDA (Elle Decor International Design Award) som lyckades fånga två otroligt duktiga studios. Längst till vänster Sebastian Herkner som i mina ögon är en av Europas mest intressanta formgivare. Han fick utmärkelsen för årets unga formgivare och hans verk syns  bland annat hos Moroso, Rosenthal, Classicon etc, etc. Till höger paret Doshi Levien som fick stora utmärkelsen med Årets designer. Och jag tycker det känns enormt välförtjänt med tanke på att de på nåt sätt ändå var först med den här eklektiska stilen som sen fångats upp av formgivarpar som t.ex. Scholten & Baijings etc. Och förlåt om jag lägger på ett ytterligare lager av information men visst är det spännande att Doshi Levien är indisk-judiska?

IMG_8754

Någon som läst mitt inlägg från igår tyckte att jag sett för lite nya material. Jo. Bäst är Marlene Huissoud som gjort glasskulpturer av bivax som här i Ventura Lambrate men i övrigt var det inte så mycket nytt.

IMG_8779

Nytänk och fin monter hade också norska utställningen i Ventura Lambrate. Här en superkonstig spegel av Andreas Engesvik men jag gillar konstigt.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments