Mässdags igen. Den här veckan rullar Mitt Kök som är en publik mat- och dryckesmässa. Här ska man kunna gå och handla lite fredagsmys och bli inspirerad av Sveriges främsta kockar. Jag fick frågan om jag inte skulle göra en inspirationsmonter. Så jag satte mig ner och funderade. Självklart hade det varit superenkelt att göra en “trendig” dukning och så var man liksom klar, men jag ville grotta ner mig i en av frågorna som jag tycker är relevant i ämnet. Det handlar om sopor. Cirka en tredjedel av hushållens mat åker ner i soporna. Så jag och mitt team satt ner och tittat på frågan om hushåll. mat och sopor utifrån fyra perspektiv. Occh gjorde så klart fyra färger… Stadsmissionen har hjälpt oss med möbler och Alcro med färg, annars har vi fått vara så kostnadseffektiva som bara sjutton. Ingen vill betala för sådana här projekt. Men det är ju ändå ganska viktigt att visa vad som händer ute i världen i området sopor och design. Det ville vi visa.
Det gula området får representera “Reduce, reuse, recycle” och här finns bland annat förpackningar som Stockholms Stadsmission kommer ha med i sitt projekt i Rågsved. Där ska man sälja varor som är sekunda. Kan vara ett kaffepaket som är kantstött, eller felköp, eller så klart varor som ligger nära utgångsdatum. Sen kan personer som är ekonomiskt utsatta bli medlemmar och köpa mat till en tredjedel av ordinarie pris. Butiken öppnar i slutet på november.
I det gula området får vi också ha med Kaffeeform från Tyskland som gör kaffekoppar av kaffesump. Återvinning på ett roligt sätt.
I det gröna området så resonerar vi kring begreppet kompost. Kan man ha kompost i lägenheten? Självklart.
Tyska Loofen för enkla komposter man kan ha i stan i köket. Kul.
Och fantastiska Wasara från Japan som gör engångsprodukter man kan gräva ner efter användning. Så fint. Man kan så klart elda upp dem också. Helt biologiskt nedbrytbart.
Vårt lila område handlade om förvaring. Vi slänger mat för att vi missat att använda den, eller inte sparat på rätt sätt.
Foodhugger gör silicon “lock” som man sätter på frukt och grönt för enklare förvaring.
Konstfackstudenten Lara Benevides har gjort ett helt system för effektiv förvaring till köket.
Det blå området kallade vi för Innovation och handlar om nytänkande i köket. Som till exempel vår växtvägg från Nordic Green Design som kontinuerligt ger en färska örter.
Nåt för varje kök??
Här har vi också Pure Effect som gör städutrustning baserat på baciller och microorganismer. Låter konstigt, men tänk på yoghurt. Sjukt miljövänligt.
Eller Future Machines. Jag kommer fortfarande ihåg det här gamla Beckmansprojektet med fokus på förpackning. Varför inte göra ett skal för dryck av t.ex. socker?? Släng direkt i vasken.
Och Prime Pocket som supersnabbt kan torka maten. Släng inte – torka.
Nå. Det var mitt bidrag. Men mässan har ju annat att bjuda på. Massor av stoooooora montrar. Och här nedan mina favoriter bland alla produkter som lanseras.
Portugisiska sardiner. Äntligen i Sverige.
Piet Hein Eek som bilsoffa??
Det är nåt otroligt vackert över vaktelägg
Snyggt julgodis från Strictly Chocolates
Allt om Mats snygga monter som stylats av Synnöve Mork