Formex hösten 2016

Så har säsongen börjat. Formex hösten 2016 är klar. Ungefär 900 utställare och har träffat 25 000 besökare. Skandinaviens största inredningshändelse alla kategorier. Jag lägger förmodligen upp alldeles för många bilder här nere men jag kan försöka sammanfatta kort i text. Objektsmässigt händer inte så mycket på inredningssidan. Vi har länge talat om textilier och det handgjorda. Det finns så klart här. Så även alla sorters objekt sen tidigare. Ljusstakar, skärbrädor, marmorbrickor, etc. Egentligen inga nya objekt. Det som är den stora förändringen är på kulörsidan. Alltså – tänk att du har ditt vardagsrum som tidigare men i en helt ny färgpalett. Årets pryl är inte en sak utan en färg.

Och enkelt kan man säga att hela färgskalan är den jag talat om i Santa Fe-trenden, dvs rött, lila, brunt, senapsgult, äggskalsvitt, jeansblått och grönblått. I lite olika varianter.

Jag ska snart gå igenom mina bilder här nedan men det är två trender som du kan ta med dig till 2017. Nummer ett – lila. Det här säger jag delvis för att det finns otroligt många lila varianter, men jag har också hört det snackas om lila även internationellt. Lila är det nya svarta.

Nummer två är det orientaliska. Om du orkar läsa så skriver jag lite mer längre ner, men det händer nåt med orientaliska mattor, bilden av kanske 20-talets Orienten, värme och romantik. Jag tror att det har mycket med flyktingvågen att göra. Vår nyfikenhet och vårt engagemang i de nyanlända göra att vi kommer vilja ta del av deras kultur och historia. Tror jag. Som en motreaktion till burkini-debatten…

Anyway.

Mina trender från Formex hösten 2016 är:

  1. Brunt

2. Lila-rosa

3. Blå-grönt

4. Orientaliskt

Jag hade kunnat slänga in en trend som struktur men då hade du fått “information overload” i hjärnan…

  1. Brunt. Ja, här ser vi som antytt en fortsättning på Santa Fe. Rustikt, brunt, handgjort. I det bruna slänger jag även in senapsgult och lite terrakottaröda toner.
IMG_2016

Fantastisk kanna från Kristina Stark.

IMG_2040

Fina koppar och servis från Sthål Keramik

IMG_2048

Färgpaletten som lanserades av Jotun under Formex-veckan.

IMG_2055

Kuddar hos Spira.

IMG_2248 IMG_2275 IMG_2299

Konstig och intressant dining-stol hos Nordahl.

2. Lila-rosa. Jag har sagt det i mina rapporter från nästan alla mässor i år – den som inte har en rosa sak i sin kollektion, den åker ut. Rosa är verkligen årets “it-färg”, om nu det är viktigt. Och alla nyanser av rosa verkar vara rätt. Och man kan matcha med precis allt. Grönt, senapsgult, rött, blått. Whatever. Så länge det finns rosa så är det rätt. Som jag antydde i texten ovan så säger de internationella trendspanarna att rosa snart kommer övergå till starkt lila. Såg inte jättemycket av det än på Formex, så räkna med att det kommer starkt nästa år. Lila.

IMG_2135

Lila och rosa toner hos Broste.

IMG_2101

House Doctor

IMG_2061

Vinrött eller lila hos Mateus.

IMG_2075

Vinrött i Pop Up-butiken på Formex som vi gjorde.

IMG_2096

Rosa på golvet i den nya mattan från HRD Carptets.

IMG_2119

Hela färgskalan hos Cooee.

IMG_2131

Fantastiska kuddar med William Morris-prints.

IMG_2261

Och så lite mer tyngre lila toner. Här hos Wikholm form.

IMG_2270

PB Home.

IMG_2271

Dirty Linnen IMG_2283Och årets mest lila monter hos Kardelen eller Lovely Linnen.

3. Blå-grönt. Ja, lika enkelt som det låter. Alla saker i hemmet ska ha en jeansblå och mörk ton.

IMG_2035

Blått i showroom hos Tres PR.

IMG_2284

Blåa väggar hos Madame Stoltz.

IMG_2179

Blått och lite grönt hos SOOP.

IMG_2124 IMG_2102

Blått och grönt i kombination hos Broste.

IMG_2289

Grönt hos Nordahl

IMG_2288

Gröna glas hos House Doctor.

IMG_2103Grönta textilier hos Broste.

IMG_2002

Blått och knasigt hos ON Interiör. Jag älskar det.

4. Orientaliskt. Detta är trenden som jag bär med mig under hösten, låter den mogna och får se om den får fäste. Jag tror att detta kan bli en av de stora grejerna 2017. Och det är supertidigt. Så pass supertidigt att det egentligen inte finns några produkter att tala om utan detta man läser mellan raderna. Jag vet att vi alla ganska snart kommer tröttna på alla dessa vita hem på instagram och fotograferade kaffekoppar uppifrån. Slow Living och Kinfolk i all ära, men vi längtar efter lite krydda, spänning och engagemang. Jag tror också att detta är ett tecken på hur vi vill lära känna våra nya vänner som kommer från de konfliktdrabbade områdena i Mellanöstern. Lära känna deras historia och bakgrund. Som sagt, detta är en supertidig tanke och vi får se hur den manifesteras…

IMG_2045

Skitdålig bild men när Jotun presenterade sina färgpalett för 2017 så finns det de här kryddiga tonerna blandat med etniska inslag. Alltså inte ikat-mönster från Nordafrika utan nåt annat. Mer kryddigt liksom. Jag gick verkligen igång på den här vasen.

image(1)

Sköna hem gjorde också ett samarbete med Himla och i montern använde man den här orientaliska mattan som man “uppdaterat”. Så coolt och liksom fräckt.

IMG_2296

Se förbi all bråte i bilden. Spana in stolen. En längre, bred stol med hantverkskänsla. Det är inte danskt 50-tal utan snarare något orientaliskt med höjden och bredden. Hos Madame Stoltz.

IMG_2251

Och det går att prata massor om alla dessa kuddar med mönster och inspiration från mattor och orienten.

IMG_2141 IMG_2285 IMG_2133

Och visst kan man tala om franskt 20-tal när man ser den här kudden med inspiration från spets. Men det kunde lika gärna vara Alexandria 1920, eller Beirut 1920. Kudden från Au Maison.

IMG_2063

Och sista bilden… Tapeten från House of Hackney. Kelim-matta på väggen. Otroligt spännande och konstigt.

Som sagt – den här sista orientaliska trenden är väldigt tidig, men jag är rätt säker på att vi kommer se mycket mer av det framöver. Vi får se hur den utvecklas.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments