Växthus hos Trendstefan

Sponsrat inlägg: Sommaren är slut, men vi kan fortfarande njuta lite av höstens värme. Min sommar var lugn och skön, och den mesta av tiden tillbringades i sommarhuset som vi kallar Hasselbacken. Femte sommaren på Hasselbacken och vi har hunnit med kök, gästhus, nya rabatter och allt sånt, så i år skulle vi bara vila. Men ett litet projekt hann vi med – ett växthus. Tillsammans med Skånska Byggvaror installerade vi ett Odla på 8,2 kvm. Här nedan kan du följa våra äventyr.

IMG_1787

Beagle Ellie och jag känner in på tomten var vi ska ha växthuset som ju måste ha en solig plats. Här i slänten på baksidan känns det bra.

IMG_1784

Tillsammans med våra hantverkare märkte vi ut i gräsmattan exakt vart det ska vara.

IMG_1957

Sen var det bara att börja gräva. Alltså inte dessa små skrivbordshänder utan hantverkarna grävde. De hittade sjukt mycket sten, gamla rötter och bråte. Tack gode gud att det finns experter.

IMG_1960 IMG_1964

Ett bra och stabilt växthus behöver en bra grund och det känns supertryggt att ha människor omkring sig som kan fixa.

IMG_1971 IMG_1962

Allt gjordes manuellt. Inga maskiner som körde in och massakrerade tomten. Ändå blev det djupa spår i gräsmatta på grund av skottkärra.

IMG_1974

Det gick ändå ganska fort. Grävande och grund tog säkert två dagar och sen gick det nästan på en dag att sätta upp allt. Tre personer jobbade och en fotade… Och en hund surade… Vi kom igång ganska sent med vårt växthusprojekt så allt blev klart i juli vilket innebar att vi liksom missade hela förodlingssäsongen.

IMG_1977

Långsamt men säkert började vi fylla växthuset med lite fin design. Det fascinerande var att 90% av alla våra vänner utbrast “äntligen kan vi dricka drinkar i ert växthus”. Vet inte vilka sorters vänner jag har, men det kanske ger en bild av vad de förväntar sig. För dem är vårt växthus snarare en vinterträdgård än en odlingsplats.

IMG_1092

Sand som fixerar.

IMG_1043

En obligatorisk trädgårdstomte

IMG_1044

Testar med lite krukor utanför…

IMG_1985Min bättre hälft kollar att bevattningssystemet funkar. Och det gör det.

IMG_1093

Och vädringsluckorna i taket funkar automatiskt. I växthuset har vi alltså ett automatiskt bevattningssystem och ett automatiskt vädringssystem. Skönt att ha ett självgående växthus.

IMG_1265 En liten men naggande god skörd. På våra veckor som växthusägare så lyckades vi få lite tomater, gurka och chili ändå. Mums.  IMG_1135   IMG_1090   IMG_1134   IMG_0943 IMG_3654

Men framför allt blev det ju en plats för fest. Här har vi haft fördrinkar till kräftskiva och snart är det ju dags att fylla växthuset med jul och julgranar. Väldigt trevligt med ett växthus att leka med.

Ett växthus på 8.2 meter kostar straxt över 10 000 kronor. Våra tre dagar med hantverkare och material kostar cirka 30 000 kronor plus moms.

IMG_3633 IMG_3590
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments