Los Angeles 2016

Jag har varit med min Peter på fem, sex dagar i Los Angeles. Varför LA? Jo, men har man varit ett tusen gånger i New York så kan det kännas bra att hitta ett alternativ till den årliga USA-resan. Som trend-destination är LA för mig framför allt en matgrej. Här uppstår nya mattrender och spännande företeelser inom lifestyle. Så här är jag för att spana, äta och titta. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att jag gillar stan, men den slår inte annat jag ser i USA. Jag störde mig inte på de stora avstånden, utan jag störde mig över att det var svårt att flanera och supa in miljöer. Och så tyckte jag att servicen var sämre i Los Angeles…

IMG_5400

Vi valde att bo i downtown. Området har länge varit farlig, smutsig och dålig. Så illa är det inte längre. Men nåt mysig Williamsburg är det inte än.

IMG_5491 IMG_5863

Folk i LA älskar att prata om downtown, om hur fint det blivit, om hur coolt det är. Här finns ACNE med flagshipstore och Ace Hotel. Men det är långt ifrån mysigt. Verkligen. Det vi också konstaterade – var är alla? Om detta är motsvarigheten till Times Square – var är alla människor?

IMG_5378

Men visst – downtown är okej. Fördelen med billiga lokaler och mycket utrymme är att det finns möjligheter för folk att hitta på konstiga, kreativa och omöjliga projekt. Downtown är smutsigt och kreativt som Berlin. Överhuvudtaget så har LA mycket gemensamt med Berlin (förutom vädret). Kreativa kluster, människor med ideer men inga pengar och en skön partystämning.

Men vart tog servicen vägen? Genomgående för min vecka i LA är att service liksom totalt uteblivit. Jag ska inte vara snobbig men vi var på en vinbar (!!) och de bytte inte ens glas när vi bytte viner. Whaaaaaaaaaaaaat??

IMG_5376

Men till något lite mer optimistiskt och trevligare. Ni som har möjlighet att ta del av trend-mat-byrån Food & Friends spaningar vet att det är i LA som det händer. Årets måste är poke, eller poke bowl. Det är som en sushi och sallad i kombination. Finns i Sverige så inte helt nytt. Men kul att se att konceptet sprider sig som sjutton. Matbutiken Whole Foods har en helt egen poke-sektion i matbutiken.

IMG_5427

Men annars fortsätter juicerna. Kallpressat och med grönkål.

IMG_5765

Och experimenterandet fortsätter. Numera kan man få poke som taco…

IMG_5855

Gott? Helt okej. Rå fisk, sallad och majonäs. Men lite väl tjockt bröd…

IMG_5410

Men visst är det så att LA är en fantastisk stad att få se och upptäcka nya matgrejer.

IMG_5803

Och om du tycker att maten bara är “lagom” så kan man inspireras av de fina miljöerna på olika restauranger. Här hypade Gjusta i Venice.

IMG_5369

Takbaren på Ace Hotel.

IMG_5439

Fantastiskt med den gröna bänken i La Brea, kanske mitt favoritområde (förutom Venice Beach)

IMG_5407

Grand Central Market. Japp, räkna med att köa i en timme om du ska ha mat från “rätt” kiosk.

IMG_5456

Los Angeles är stort. Alla kvarter ligger långt från varandra så räkna med en hel del tid i bil. Vi använde Uber och tycker det funkade superbra. Vi slapp parkera bilar och sånt. Det snackades en hel del om alla bilköer men det funkade bra för oss ändå. Däremot måste man absolut räkna med 30 minuter i bil mellan alla stadsdelar. Under våra fem, sex dagar så gjorde vi ett kvarter per dag och det är nog bra. Downtown, La Brea, Melrose, Venice och Santa Monica (samma dag) och så klart Getty som vi kunde stannat i hur länge som helst.

Men räkna alltså med att du inte kommer tillbaka. Om du ser nåt snyggt – köp det på en gång.

Lite designspaning då? Räkna med att 50% av alla butiker du googlar har försvunnit. Antingen bytt adress eller lagt ner som t.ex. The Appartment och Austere.

IMG_5420 IMG_5422 IMG_5425

Jag älskar Anthropologie.  IMG_5431 IMG_5434 IMG_5436Butiken OK blandar ny skandinavisk design med gamla amerikanska klassiker.

IMG_5604 IMG_5607

Coola lifestylebutiken Tenoversix.

IMG_5601

Besöket på Melrose blev ganska kort eftersom många av butikerna vi ville besöka faktiskt hade stängt.

IMG_5623

Den minimalistiska butiken som blandade skandinavisk och japansk design i downtown heter Formerly Yes. Skitfint.

IMG_5766

Venice Beach var bra. Maten var god, shoppingen var bra och skön stämning.

IMG_5770

Fint men rätt dyrt… En sån här liten sten med taklök kostar typ 2000 spänn. Den europeiska ägaren till butiken IDV berättade att amerikanare egentligen inte gillar europeisk design. Man vill hellre ha stilmöbler som ser äldre ut. Ny design från Europa ses som “billig”.

IMG_5779 IMG_5810

I Venice fanns också spännande butikskonceptet Toms där man köper ett par glasögon, skor eller kaffe och samtidigt ger till behövande. Buy one-give one.

IMG_5847 IMG_5846

Och på tal om butikskoncept så besök The Last Bookstore. Fint med en riktig boklåda med massa kvällsaktiviteter.

IMG_5843

På tal om kultur så har Los Angeles en hel del bra museer. Senaste och nyaste museet öppnade förra året och heter Broad. Sjukt fint och bra.

IMG_5507  IMG_5515 IMG_5519 IMG_5528  IMG_5556

Installation av Yayoi Kusama. But is it art?

IMG_5567

Och så lunch och en öl på fina Getty Center. IMG_5576  IMG_5583      IMG_5858

IMG_5857

Avslutningsvis lite övriga bilder från Venice. Det var verkligen trevligt. Mitt bästa tips är att undvika helgerna – och absolut besöka kanalerna.

IMG_5655  IMG_5664  IMG_5851IMG_5680 IMG_5691 IMG_5704 IMG_5747           IMG_5854IMG_5816

Och så alla dessa selfie-väggar…

IMG_5817IMG_5823

Ai Wei Wei

IMG_5820  IMG_5829
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Henrick Eriksson
7 years ago

Tråkigt att du inte gillade staden så mycket, då jag själv älskar den. Visserligen har jag ju mer tid, och vardag, där. Men som du säger så är det distans att ta sig. Mitt favorittillhåll är ju Silverlake och Pasadena. Du får ta det nästa gång ;-))