Christmasworld 2017 – en introduktion

God jul. En av världens största mässor med jultema går av stapeln just nu. Detta är alltså min femte mässa i januari. Med fem mässor och ungefär en miljon lanseringar så kan jag göra en analys av hur vår designbransch mår. Och nästan alla är glada. Man mår bra. Det görs ordrar. Det som däremot saknas är produkter att bli förälskad i. Jag vill inte använda ett negativt laddat ord som att 2017 är ett “mellanår”, men nånstans så saknas de där sakerna som man bara faller pladask för. Det finns inte en färg som gäller utan alla färger är rätt.

Det är som Eurovision… Kommer du ihåg när det gick förra året? Vilken fest det var. Alla var stolta och engagerade. Skitroligt. Men kommer du ihåg låtarna? Jag kommer bara ihåg den ryska låten med “thunder and lightning, I am getting exciting”. Och så vann den där rätt deppiga men anonyma låten som man aldrig hörde igen. Vilket land var det nu igen?

Så ser vårt designlandskap ut. Alla är glada men ingen kommer minnas nåt av det som lanseras nu.

Och den här Eurovision-känslan finns så klart på Christmasworld. Det är ett återkommande tema, detta med avsaknad av starka, nya intryck. Förra året dominerades av vit metall och vinrött. I år är alla färger okej. Kanske lite mer brunt, lite mer vitt. Jag tar upp de stora trenderna senare och ser detta som en introduktion till jultrenderna 2017.

IMG_2006 IMG_1876 IMG_1939 IMG_2181

Vi ska inte överdriva viktigheten i julkulor, men det är lite roligt att analysera. Jag tycker det är fascinerande att se hur våra intressen flyttar in i granen. Förra året noterade jag att resandet verkligen tog plats. Vi har tidigare sett saker som läppstift, kläder och väskor – och nu kommer möblerna. Jag väntar verkligen bara på att Vitra ska göra en julkollektion att hänga i granen. Tänk en Eamesfåtölj… Fint.

IMG_2135 IMG_2010

Också ett tecken i tiden… Vi ska inte bara ha våra fyrbenta vänner i granen – de ska även vara klädda. För så är det ju nu. Vi köper jultröjor och annat till Fido eller vad hen nu heter.

IMG_2031 IMG_1926

Sagor dominerar i julgranen men fler och fler av djuren börjar använda uniform. Ett krigsmuller i horisonten?

IMG_1959

I mina övriga jultrender så kommer jag tala om frostens närvaro. Och visst ska man plocka in gräs.

IMG_1963 IMG_1902 IMG_1857

Och om det är nåt man ska investera i för julen 2017 så är det doftljus. Överallt. Årets julkula är inte en julkula utan ett doftljus.

IMG_1861               IMG_2030

Det finns väldigt lite innovation i år bland julkulorna. Har så klart att göra med det landskap vi befinner oss i.

IMG_2150 IMG_2155 IMG_2160
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments