Morgonkaffe med Kieran Long

IMG_6569Idag hade vi Form&Frukost för sjuttonde gången. Jag och Frida Arnqvist Engström har i fyra säsonger eller terminer haft frukostsamtal på Scandic Anglais. Vi har ett format där vi försöker bjuda in fem personer ur designvärlden som vi är intresserade av. Det ska vara en ung formgivare, en etablerad formgivare, ett designföretag, ett designmedium (typ tidning) och en institution. Idag fick Kieran Long representera ArkDes. Vad händer där egentligen?

Jag hade en lång lista med frågor som jag ville ställa:

 1. What will you bring from London to Stockholm?
 2. How do you define design?
 3. What are the biggest changes we will see at ArkDes?
 4. Are exhibitions still relevant?
 5. You have “everyone” as target group – how do you handle that?
 6. According to “regleringsbrev” you are supposed to work closer to younger people – how?
 7. ArkDes are working with the governments national goals – what are they? Since they are from 1997, are they still relevant?
 8. On May 10th ArkDes handed over a “kartläggning” of players in architecture, form and design – who is on that list? Are we on that list?
 9. In 2013 you initiated Rapid Response Curating. Was that successful? Will you bring this to ArkDes?
 10. Plans for cooperation with other design institutions?
 11. Balance between own curated exhibitions and travelling exhibitions?
 12. 50 people came to the debate on Kungsträdgården on May 4th. Is this a successful event?
IMG_6570

Kieran är en verbal, snabb och driven samtalsgäst. Av alla frågor så hann jag väl ställa fem. Jag hade tänkt att jag skulle anteckna så att jag fick ner några bra svar här, men med mick i ena handen och en snabbpratande engelsman så blev det svårt.

Det vi kan konstatera i nån slags programförklaring är att han är ovan vid hur vi svenskar förhåller oss till designbegreppet. Vi har en fixering vid att dela upp det. Arkitektur, produktdesign, tjänstedesign etc, etc. Som engelsman tycker han om det inkluderande kreativa i designbegreppet.

Han talade sig varm för utställningsformatet och menade att det är en av få platser där man kan interagera. En skriven text (som den här) är envägskommunikation. Jag ser inte hur du reagerar här, medan jag kan göra det i en utställning.

Av allt som sas så minns jag också hur Kieran ville skifta fokus på verksamheten till att bli ännu mer tillgänglig. Man ska inte utesluta några grupper men om man får välja mellan att göra en utställning för en yrkeskår som designer eller en utställning som berör allmänheten så är det den sistnämnda som gäller.

Vad mer kan vi ta med oss från morgonen samtal? Jo, Kieran vill vara en synlig debattör. ArkDes är och ska vara en bra internationell arena. Vi började samtalet med att Kieran pratade om skillnaden mellan London och Stockholm och där den brittiska huvudstaden är vana att vilja vara en internationell arena. Det handlar så klart om självförtroende. Och där kan Kieran bidra med lite brittisk “jävlaranamma”.

Ja, det blev många ord under morgonen… Kieran Long berättade också att han INTE ska göra en Balenciaga-utställning. I alla resonemang om avgränsningar så menar han att just ArkDes inte behöver ta den rollen. Han vill mer tala om design och arkitektur i staden. Där ingår absolut mode, men som en del.

Det han absolut brinner för och vill utveckla är det digitala. Kieran talade sig varm för konferensen och projektet SXSW och spelutvecklarkonferensen GDC. Han vill prata mycket med design och teknik.

Phew. Några och och tankar från Kieran Long och dagens Form & Frukost. Nu stänger vi säsongen och räknar med att komma tillbaka i höst. Om du har tips på personer eller företag du vill se så skicka en rad till info@formofrukost.se

Och följ oss på Facebook för uppdateringar. formofrukost kieran long

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments