Nordstil och Roots of Sweden

IMG_9414Utställning igen. Jag har varit i Hamburg för att göra en utställning med svenska företag på mässan Nordstil. Ja, du känner igen resonemanget. För några veckor sen gjorde vi samma sak i Frankfurt som du kan se här. Och du kanske kommer ihåg motsvarande projekt från förra året i Hamburg, och det kan du se här. Med stort hjärta, hög energinivå och med minimal budget så bestämde jag att detta fick bli en kombinerad jobb- och semestervecka. Jag tvingade min stackars Peter att agera “handy man” och chaufför. Första bilden här är när vi lyckats klämma in cirka 7 kubikmeter saker som vi kör genom Sverige i en hyrbil. Då spar man in flygbiljetter…

IMG_9433

Men en roadtrip genom Sverige, Danmark och norra Tyskland är faktiskt ganska trevligt.

IMG_9421

Jag fick se till att hålla bil-bingo igång.

IMG_9475 IMG_9519

Framme i Hamburg checkade vi in på Airbnb för en billig slant och hade första kvällen för oss själva. Dag två fick vi lassa ur bil och börja jobba med utställningen. På bilden ser vi så kallade snubbelstenar, dvs små gatumonument över personer som försvunnit ett dödats i koncentrationsläger under Andra Världskriget.

IMG_0065 IMG_9622

Nordstil räknas som en av de större i Tyskland. Störst av alla är Ambiente i Frankfurt, men det finns mässor över hela Tyskland. Det finns nån i Munchen, Dusseldorf, Hannover, etc, etc och Nordstil i Hamburg räknas som en stor mässa. Man har cirka 7-800 utställare och kanske 14-15 000 besökare. Det går alltså nästan att jämföra med Formex. Bland de utställande varumärkena så ser man snarare inredningskoncept som Bloomingville än Stelton och Georg Jensen.

IMG_9565

Tre dagar hade vi att få i ordning på vår nästan 100 kvm stora monter. Utmaningen var inte att fylla den, utan snarare att skapa nåt slags sammanbindande koncept. 12 svenska designföretag under ett paraply. Allt från textil, till papplådor, ljusstakar, tigrar med clownnäsor och kuddar med sillar. Redan i Frankfurt försökte vi jobba med att alla dessa företag har sina rötter i Sverige – därför Roots of Sweden.

IMG_9566 IMG_9567 IMG_9524

En och annan öl hann vi med. Det blev ju trots allt en kombinerad jobb- och semesterresa.

IMG_9571

Första uppgiften var att måla väggarna. En skön, grön färg som också får agera fond till alla saker.

IMG_9575 IMG_9568

Nästa uppgift blev att fylla montern med en massa grönska och träd. Jag tänkte att vi skulle ha som en sommarfest…

IMG_0062 IMG_0060

Tur att vi hyrde en stor bil i Sverige.

IMG_0058 IMG_9612 IMG_9624

Steget vidare blev att placera ut de kostnadseffektiva träborden vi köpt på det stora småländska varuhuset. Och fixa ramar för skyltarna vi gjort.

IMG_0064

Vi testar att titta på montern utifrån olika perspektiv.

IMG_9627

Och så det viktiga ljuset. Efter många diskussioner så lyckades vi till slut hitta en lösning som inte kostade 56 000 kronor (som mässan ville ha) utan en billigare variant. Tre stycken trefotingar med lampor.

IMG_9630 IMG_9634

I träden hängde vi också ljusslingor för att förstärka sommarfesten.

IMG_9688

Efter inlassning, målning, sorterande, inskaffande av växter, pysslande, etc så kom då företagen dagen innan mässan öppnade. Själv fick jag sätta mig att förbereda den stora föreläsningen jag skulle ha om svensk och skandinavisk design för den tyska publiken. På engelska – inte tyska…

IMG_9685

Till slut så blir ju allt klart ändå. Här ser vi bordet för Dude Packaging.

IMG_9692

Anna Elzer Oscarson IMG_9694

Terrible Twins

IMG_9720

Jimsch (under uppbyggnad ska vi notera, här ser vi fortfarande ouppackade lampor)

IMG_9721

MazeIMG_9725

Lena Larsson

IMG_9740

Himla

IMG_9727

Ett gemensamt bord för Simon Key Bertman och Täljogram

IMG_9728

Plurr Design

IMG_9731

Målerås

IMG_9828 IMG_9735

Jag missade att fota två företag – Lisa Bengtsson (man ser hennes grejer i bakgrunden)

IMG_9734

Och Hinza (man ser grejerna i bakgrunden här också)

IMG_9726

Vi fick använda lådan som belysningen kom i som ett extra bord för lite instagramvänliga stilleben.      IMG_9738  IMG_9745 IMG_9768

På mässan träffade vi också förra årets deltagare. De har nu tagit steget vidare och gjort en egen monter här på Nordstil. Det är så klart gänget på Växbo Lin. Här på den uppskattade utställarfesten som inviger hela mässan. Massor av vin och korv.

IMG_9826

Under de tre dagarna så hann jag med att hålla i föreläsningar. Men på söndagen gjorde vi också “Swedish Fika”. Det hade så klart varit supertrevligt att bjuda på massor av mat och vin, men i vår gröna hörna på mässan så försöker vi vara kostnadseffektiva. Massor av kakor, kaffe och svensk generositet. Tyskarna älskar det svenska och är fascinerade över vår “tre-fika”.

IMG_0067 IMG_0068

Bilderna ovan kommer från ett videoklipp som nån filmade när jag stod och berättade för omvärlden om våra sju sorters kakor och hur fikat är tillfället när vi får samlas och se hur alla mår. Dessutom presenterade jag så klart alla de tolv deltagande företagen.

IMG_9924

Måndag. I spöregn fick vi packa ihop utställningen. Alla saker ska ner i rätt kartong, klistras igen och sen in i bilen. Sent på kvällen var montern helt enkelt nedmonterad. Däremot vågade vi inte åka direkt utan tog turen mot Sverige dagen efter när vi var lite utvilade. IMG_9927

On the road again. Ny vända med bilbingo och blommor.

IMG_9939 IMG_0057

Onsdag kväll. Här är klockan alltså kanske 19-20.00… Det har nu gått nio dagar sen den första bilden. Sju dagar i Hamburg och en massa transport. Superkul projekt och jag är superstolt över att få visa svensk design internationellt. Vi får se om det blir en ny vända med svensk design i Tyskland nästa år. Kanske blir det faktiskt så att vi får en tysk motsvarande utställning på Formex. Vi får se… 🙂

IMG_9968

Tack för i år Nordstil och Tendence. Nu blir det semester i fem dagar innan vi ska förbereda Formex.

Passa på att kolla in blogg-kollegan Jimmy Schönnings rapport från Hamburg. Den hittar du här.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Vad tycker du om Hamburg? Många av oss har passerat staden oavsett om det gäller jobb eller tågluffning. Den nordliga tyska staden påminner en hel del om våra svenska städer med närhet till vatten med mera. Jag gillar den. Nu i sommar var jag här för att göra en utställning om svensk design som gick under namnet Roots of Sweden. Kolla bland annat här. […]