Käck i Tjeckien

Designveckorna i Europa löser av varandra i september oktober, och den här helgen har jag varit i Prag.

För nittonde gången genomför den tjeckiska huvudstaden Prag en designvecka. Jag har varit här förr och gillar alltid dessa veckor utanför mässorna. Det är mer fokus på studenter, unga talanger och icke-kommersiella aktiviteter. Jag gör en genomgång av Designblok imorgon. Men jag hann se en hel del utanför utställningarna och delar med mig av det här.

Fin bild – eller hur? Under första dagen i Tjeckien så åkte vi två timmar utanför Prag för att besöka Bomma, men jag återkommer till det. Jag tänkte ge en bild av Tjeckien som designland först.

Traditionellt sett är de forna östeuropeiska länderna ganska nya på detta med design-design. Man har gjort kommunistiska lösningar som kanske inte ens varit av särskilt bra kvalitet. Men det alla östeuropeiska länder har är att man är duktiga på grafisk form.

Tjeckien skiljer sig lite från t.ex. Ungern och Polen med att man egentligen alltid haft bra hantverksindustrier. Här finns porslin, glas och möbeltillverkning som rullat oavsett kommunism eller inte.

soffa magazine

Och man har en “infrastruktur”. Ett bra designland behöver mer än bara duktiga formgivare och producenter. Man behöver personer som skriver om det, gör utställningar, etc, etc. Och till skillnad från andra centraleuropeiska länder så har man allt på plats. Här finns designgallerier, tidningar, pr-byråer, opinionsbildare, etc, etc. Tidningen Soffa kan man till exempel köpa i Sverige – och drivs av en svensktalande Adele.

Eska

Staden Prag har numera sina självklara hipsterställen där smakpoliser träffas. Här Eska.

Dox

Konsthallen Dox. Har en fantastisk designbutik.

dox dox

Speglar av Patrik Prosko.

prag

Aleksandra Stensel (visst ser du ansiktet)

c-3po

Tallrik med C-3PO för Prags finaste galleri dvs Krehky.

Nu under hösten öppnade ett nytt galleri som heter Deelive.

prag

Och så bör man som designintresserad se Debut Gallery i Gamla Stan. Bara tjeckisk design.

prag

Prag är en cool stad. Detta så klart tv-tornet.

prag botas66

Gänget bakom designstudion Okolo har gjort koncept för Batas skor och fokuserat på skor från 1966 och framåt. Inredningen är designad av supercoola DeForm.

thonet

Känner du igen stolarna? Du kanske tänker att detta är klassiska Thonet, men detta är Ton. Företaget startade samtidigt som Thonet, av samma grundare, och båda företagen har rättigheter till att göra dessa böjträstolar.

arik levy

Idag utvecklar man nya tekniker men med böjträ.

arik levy

Idag är man det enda företaget i världen som kan dela och böja trä från samma stomme.

moser

Om du åker till Prag så tycker jag att du ska stanna till i kristallmärket Mosers showroom

moser

Massa gammalt men en del nytt också.

prag

Men strosa absolut runt och titta. Under en vecka som Designblok är massor av tillfälliga butiker och showroom öppna.

prag bomma

Och bilden med trädet då? Ja, jag fick åka till glasbruket Bomma som står för Bohemian Machine. Det är alltså ett bruk som blandar hantverk med maskinellt gjorda glasdetaljer.

Bomma gör saker till det dukade bordet men börjar mer och mer gå över till rena armaturer. Och Tjeckien har ju en bra tradition av armaturföretag – Brokis, Bomma, Lasvit etc.

Bomma

Trendig glasblåsare…

                          bomma

Och så här ser det alltså ut när Bommas glas får hänga i coola cafeer.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments