Formland – en introduktion

Under den här helgen får danska designmässan Formland. Det är en mässa som många har åsikter om och äntligen kom jag iväg och spanade in den. Jag kommer göra två inlägg så att du inte tröttnar på alla mina bilder…

Formland är den största konkurrenten till vår svenska Formex. Mässan har kanske hälften så många utställare som Formex och landar på nånstans mellan 4-500 utställare. Orten är Herning, och alltså inte Köpenhamn. Med jämna mellanrum försöker Köpenhamn göra designsatsningar som North Modern etc men det fastnar liksom aldrig, och idag finns det ingen mässa i Köpenhamn. Det finns designprojektet Three Days of Design, men ingen mässa.

Jag är här och hänger med min nya sociala medie-kompis Holly på sajten Decor8. Vi pratar trender, design och vad som händer i den här världen. På den här mässan är hon en slags “guest of honour” och jag tycker det är fascinerande att man i den här mässvärlden vågar ta in en sån person som Holly för att prata om hur det funkar med influencers etc, etc. Holly är alltså en stor stjärna. Bara så att ni vet. Kolla också hennes instagram på Decor8.

Jag har bara hängt med Holly i ett år, men hon är verkligen en stor stjärna och numera nära vän.

Och när Trendstefan kommer till Formland så kommer så klart dansk TV.

Lugnt och sansat tills vi snodde micken.

Formland

Mässan då? På Formland ställer så klart danska varumärken som IB Laursen, Broste, Bloomingville etc ut. Men för mid som avverkar ett gäng mässor nu på starten av året så är det så klart kul att se nya danskar. Till exempel som ovan med Eden Outcast.

Coolt med dessa väggsmycken.

Här hittar jag också 6 månader gamla Notem. Superfina anteckningsböcker.

Danska Hjem Havn hade också superroliga detaljer som jag tror skulle funka bra i Sverige.

Holly och flera av mina andra journalistkollegor gick ordentligt igång på hur danska Lilleröd gjort vävda träkorgar. Gammal tradition men med nya krav på hållbarhet.

Jag hittar så klart en massa keramik. Här Martin Nybo. Jag gillar att man liksom bygger en organisk dukning.

Älskade också keramiken av Lars Rank. Kul.

Danska Sonobelight med armaturer och papper.

På mässan utses också bästa nya utställare och i år blev det Sparkling Tea. Kanske den nya lakritsen? Ja, vem har missat att danskarna är sjukt duktiga på att förpacka lakrits??

Men det är inte bara danskar här. Det känns spännande att snubbla över Berlin-Siberianska designern Anastasiya Koshcheeva som jag hittade på Maison & Objet i Paris. Hon gör möbler och inredningsdetaljer i näver. Fantastiskt fint.

Anastastias burkar. Hennes grejer finns här.

formland

I övrigt var Formland full av keramik. Knögglig och lite ful keramik. Som väntat.

Men också fin keramik. Här danska Ania.

Så är det värt att åka hit? Absolut. Mässan är alltså 50% av Formex. Jag vet inte hur mycket det kostar att ställa ut men mässan var full av tyskar och danskar. På lördag (imorgon) kör man upp en busslast med 50 inredningsbloggare från Tyskland. Spännande. Bra stämning. Jag kommer tillbaka.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments