Rom – en trendresa till Italien

Jag har varit i Rom. Under en långhelg har jag spanat, tittat och funderat. Mitt övergripande intryck av Rom är att det är en stad att njuta av – inte nödvändigtvis trendspana i.

Under vår vistelse i Rom bodde vi på nyöppnade designhotellet Vilon. Tre månader gammalt men ligger i ett gammalt palats som fortfarande tillhör familjen Borghese. Hotellet var nytt men ändå med charm och fin design. Och mitt i smeten, kanske hundra meter från Spanska Trappan.

Med bara 18 rum kan man ägna större delen av tiden åt service – och det gör man. Sjukt god mat och trevligt personal.

Jag kan inte nog understryka vilket fantastiskt kök de har här på Vilon. Jag åt förmodligen den bästa pastan i hela Rom här på hotellet. Självklart den lokala varianten av carbonara. Mums. Bilden ovan från frukostens sköna måltid.

Men Rom är en härlig stad att bara flanera i. Det finns egentligen inte så många designbutiker eller trend-måste-se-ställen. Istället kan man promenera runt och bara njuta av en lång helg.

Bland mina måsten i Rom så finns framför allt kyrkan/templet Pantheon. Älskar det stället.

För den trend- och designintresserade så kan det vara värt att kolla upp varumärken från staden, som till exempel Fendi, Tod’s och Bulgari. De tre husen har också varit ansvariga och bekostat renoveringar i staden som t.ex. Fontana di Trevi och Colosseum.

Det finns lite roliga designbutiker i Rom som t.ex. C.U.C.I.N.A. som bara har köksutrustning.

Det stora varuhuset i staden kommer faktiskt från Milano och heter Rinascente, men här kan man absolut titta på italiensk design. Visst ser du på påsen att det står Roma? 🙂

Den stora nyheten för våren är att man här satsar mycket på växter. Så trendigt.

Förutom hotell och shopping så måste man ju inmundiga drinkar – och det gör man så klart helst på tak. Stadens modehus Fendi har en egen takbar under namnet Zuma.

Designig entre

Fantastisk utsikt så klart.

Hotellet tipsade om en fantastiskt liten bakgata med massor av små kryp in och butiker. Här ligger butiker som Boffi och Artemide vägg i vägg med marmorskulptörer etc. Verkligen värt en tur. Ligger alldeles vid Spanska Trappan. Via Margutta.

Från Via Margutta.

På rekommendation bokade vi pizza på hippa innestället Giulietta. Gott och trångt.

Stan är full av god mat. Våga fråga på hotellet.

Men Rom görs med fördel på kvällen och natten. Det är som att alla ruiner blir extra magiska. Även om Colosseum kanske är stängt för sightseeing så funkar det utmärkt att bara hänga utanför och titta vid midnatt.

Mycket mindre folk på kvällen. Även vid Fontana di Trevi.

På natten ska man också göra området Travestere. Folkligt och fullsatt.

Här i Travestere finns allt från unika ölsorter till mer avancerade drinkar. Och sa jag att det var trångt? Det är det. Men inte obehagligt trångt. Går man bara en tvärgata bort så blir det genast lugnare.

Under en långhelg i Rom så räknar man med sol, men om det regnar så stannar verkligen staden. Finns ingen anledning att hänga läpp utan då får man gå tillbaka till hotellet och dricka negroni istället.

Som två ambitiösa killar la vi en av dagarna under vår vistelse på utflykt. Om man möter upp bussbolaget vi 07.00 och räknar med att vara tillbaka 21.00 så hinner man med Pompeji och Amalfi-kusten.

Vesuvius i bakgrunden. Kanske två och en halv timme från Rom. Verkligen värt ett besök. Och mitt bästa tips – skaffa guide. Man kommer runt och får se mer saker effektivt. Pompeji är verkligen som en stor stad.

Förkolnat bröd som bagaren lämnat i ugnen när vulkanutbrottet kom.

Ytterligare en timme från Pompeji ligger alltså Amalfi-kusten med ett pärlband av små och stora städer. I vår utflykt hann vi med lunch och en snabb sightseeing i Positano.

Det är i den här regionen man gör citronbaserade drycken Limoncello. Mums.

                                          

Rom – en bra stad att besöka. Gör det. Jag kommer tillbaka.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments