Orrefors Kosta Boda

Idag, tisdag så släppte vårt småländska glasbruk en pressvisning för vårens nyheter. Självklart var alla lite tagna av gårdagens nyhet om att man varslar 200 personer som meddelades igår. Men vårens kollektioner från Orrefors och Kosta Boda innhåller massor av spännande nyheter. Jag har självklart hittat mina favoriter.

Coup-glas i Mine-serien av Ulrika Hydman Vallien.

Bröllopsfigurer av Kjell Engman.

Nya serien Precious av Malin Lindahl.

Eva-Marie Hagström, PR-chef på Orrefors Kosta Boda.

Malin Ljungström

Glasformgivaren Fredrika Linder kom och tittade på kompisen Malin Lindahls glas.

Malin Lindahl med sin senaste skapelse – Viola.

Trendgruppens Karin Sköldberg poserar vant.

Gertrud Dahl från Elle och Trendgruppens nya kollega Moa Abrahamsson.

Karin och Eva Nordlinder.

Malin håller genomgång. Dan Gordan från Sköna Hem i blå tröja.
Lunchpaus.

Och så en presentation av mina favoriter bland de nya produkterna.

Ingegerd Råman har gjort en fin hög kristallvas som heter Chess. Jag tänker på gärsgårdar och grönskande kvistar. Fint, glittrigt och dyrt. Kommer bli kanonfint på ett köksbord i slitet trä.

Malin är en formgivare som för mig alltid jobbar extremt perfektionistiskt. Jag har en av hennes svarta Crystal Embroderies hemma. Hon inspireras av det traditionella svenska hantverket. Malin kommer ursprungligen från Leksand och hon menat att det är typiska dalamönster i hennes blästrade glas. Malins serie Precious är skarp och modern. Jag ser hur hon lekt med diamantens proportioner. Bäst gillar jag fatet. Om man ställer sig ovanifrån och tittar ner så ser man hur strecken bilder nivåer och lager-på-lager. Som en hoptryckt ädelsten.

Favoriten Åsa Jungnelius fortsätter att utmana. Skålserien Diva hämtar inspirationb från olika sorters stenar. Kan glas likna sten? Blir det bättre eller sämre? Tre sorters ?sten? har hon gjort och de ska föreställa ?marmor?, ?granit? och ?ametist?. Allt började egentligen med hur Åsa gick in i en gammal kyrka och såg hur man marmorerat trä.

Åsa fortsätter också med sin make-up-serie. Nu kommer ett coolt rött läppstift.

Bertil Vallien släpper nya husgudar som faktiskt både är prisvärda (ca 2.900 kr) och fina i bokhyllan. Två av husgudarna tittar bakåt i tiden som för att bekräfta och ?välsigna? familjens historia, och två av gudarna tittar framåt. Så den som ska byta jobb, flytta, ta studenten eller göra nåt annat livsavgörande för framtiden bör satsa på en framåtblickande husgud. Den som vill bevara det som redan finns ska ha en husgud som tittar tillbaka. Familjens historia, helt enkelt.

Ernst Billgren forsätter med sina söta djur. Nu släpper man dricksglas med räv och grävling. Sen tidigare finns anden och björnen. Man ska se djuret i glaset som om det dyker upp ur vattenytan. Notera hur sjukt svårt det är att göra den här typen glas. Man blandar färg med klart glas och tjockt med tunt glas. Svårt? och därmed ganska dyrt. I höst kommer två söta djur till. Lite kul!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments