Norge, norge

Jag är i Oslo i två dagar. Imorgon tisdag ska jag föreläsa för halva (eller hela) norska designeliten och peppa dem inför deras satsning under Stockholm Design Week. Men idag, måndag, är det sightseeing och trendspaning på stan.

Dagen började ganska dåligt med att jag hade glömt plånboken hemma. Taxin fick vända och köra tillbaka.

Redan på planet träffade jag Staffan Bengtsson som var på retur i Norge. Han har ju skrivit en bok om Norge och dess designsatsningar på vägar. Han var glad men ville inte vara med på bild. Istället får vi nöja oss med hans rygg…

Nästa ganska dåliga grej, blev att jag fastnade i tullen. De hade tagit dit en hel skolklass som skulle öva på folk… Japp. Steffeman fick hela sitt bagage genomsökt. Oavsett hur oskyldig man är så känns det ändå konstigt när de frågar saker som “Och hur gammal är hon som bokat in dig? Vilken hårfärg har hon?” Eeeeeehhh…

Sen åkte jag till designhotellet Grims Grenka. Alltså, jag vill inte verka gnällig, men jag betalar faktiskt för det här rummet själv. Inga gratis-rum här inte. Och hotellet kallar sig för femstjärnigt. Jag har några kommentarer. Man har inget gym (måste man inte det om man ska kalla sig för 5 stjärnigt?), alla restauranter var stängda eftersom det var måndag och det jobbigaste – personalen var snäll, men lite outbildade. Jag dubbelkollade mina adresstips och frågade vad mer jag skulle se i Oslo. “Ja, Louis Vuitton är fint och varuhuset Steen o Ström”. Suck. Det är ju som att skicka nån till Åhlens i Stockholm… Kompetens, tack.

Obligatoriskt mörkt med räta linjer.

Den stängda restauranten.

Mitt rum.

Det fanns en öppen garderob med en svart sittpuff. Roligt och lite konsigt. Vad ska man ha den till? Mys-fyrkant?


Stort och fint badrum.

Ut på gatorna i Oslo. Mittemot hotellet ligger ett av mina möter för imorgon. Galleri Format. Ett designgalleri i Oslo.

<

Kafe Celsius serverade fin lunch vid öppen spis. Mysigt.

Mätt och lite varm, trots vädret.Första riktiga destinationen på resan var Moods of Norway, ett modemärke.

Mycket street-känsla och klara färger. Notera det förgyllda våffeljärnet. Skoj.

Stark flört med det lantliga. Noter traktorspåren i mattan.

Samarbetet med HellyHansen.

Bilder på grundarna och folkloristisk humor.

Omklädningsrummet – ombygt dass?? 🙂

Vägg-i-vägg med Moods of Norway ligger Louis Vuitton. Fint jul-bling.

På gatorna.

Varuhuset Eger.

Interiör från Eger.

Var inne på Steen o Ström men det var så sjukt tråkigt så det blev inga bilder.

Nästa varuhus – Glasmagasinet.

Klassisk varuhuskänsla.

In i taxi för att åka norrut i Oslo.

Snabbt besök hos Pur Norsk. Helt okej sortiment. Jag gick inte direkt i spagat över utbudet. Och dessutom fick jag inte fotografera i affären…

Sänder en tanke åt våra sportfantaster. Bislet Stadion. Jag går alltså från ganska långt norrut och tar sikte mot centrum som ligger längre söder ut och jag promenerar längsmed Pilestredet.

Och här – precis vid Oslos Högskola bodde jag. Jag har jobbat i Norge flera gånger och vid ett tillfälle hade jag egen lägenhet. Och i det här härliga 90-talskomplexet bodde jag. Tror att det måste vara 1994 eller nåt…

My neighbourhood. Eller som vi säger på norsk – mine naboe. Och det här fuktiga vädret är katastrof för mitt röda, krulliga hår…

Bakom Karl Johan, ligger det här tillfälliga bygget som numera är permanent. Nån slags design- och arkitekturutställningshall. Kallas “Fresken” eller grodan i folkmun.

Och precis här ligger nya norska modemärket Anti Sweden. Såååå roligt och sååå tufft. Dagens absoluta höjdpunkt.

Kolla skylten – Anti Sweden Store.

Man fick faktiskt 500 kronor rabatt om man bytte in nåt av sina gamla svenska “dåliga” jeans. I den här skräphögen ligger Acne, Cheap Monday, mfl. Roligt. Otroligt fyndigt.

Väldigt rockigt mode.

Så pass rockigt att killarnas mänster sitter på insidan av jeansfickorna. Cool upplevelse. Jag vill absolut ta Anti Sweden till Designgalleriets butik. De hade riktigt fina plexismycken…

När man är ute och reser så måste man tänka på kaffe-intaget. Eftersom hotellet inte hade någon restaurant igång så fick jag ta kaffet på rummet…

Ett av mina favoritmuseer i hela världen. Nu är det visserligen evigheter sen jag var där, men jag gillar känslan och utbudet. En ombyggd gammal bank. Astrup Fearnley Museet. Måndag och sen kväll. Nästa gång…

Middagen blev på smått avskydda Aker Brygge. Redan 1994, när jag bodde här, så tyckte jag att området kändes krystat och konstigt. Men folk verkar gilla det. Jag tycker att det känns science fiction – men på ett dåligt sätt. Blade Runner, utan coola robotar.

Middag hos Mr Bay, ett asiatiskt kök ute på nybyggda Tjuvholmen. Gott, men sjukt tråkigt att äta själv…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments