Dubai, dag 2

Eller egentligen Abu Dhabi. Idag gjorde vi vår första riktiga utflykt. Vi taxi en och en halv timme från Dubai till Abu Dhabi.

Första stoppet för dagen var den stora moskén i Abu Dhabi. Man har som ambition att vara världens tredje största moské, men det är man inte ensamma om. Tredje största får nämligen flera vara. De två största är de i Mekka och i Medina och det får man inte konkurrera med. Den här moskén är riktigt ny. Kanske två år gammal. Fin som sjutton.

Ljust med en så vit moské.

Av med de slitna converse-skorna när man går in i moskén.

Förrummet till själva moskén. Peter står i ett vitt rum med massor av blommor. Det är 28 sorters marmor som använts. Trädgården representerar “himlen”. Det arabiska ordet för “himmel” (om jag minns rätt så är ordet “genna”) – och det betyder “trädgård”.

Här träffade jag Paula Chiacciero som jag pluggade arabiska med för femton år sen. Ja, jag vet… Jag har lite dolda sidor. Jag har läst arabiska och pluggat arabvärldskunskap på universitetet. Paola är gift med palestinska Bassem och har bott i Abu Dhabi i tolv år. Här har hon sin två åriga Julia i handen. Två barn till hemma. Och nej, Paula är inte normalt sett klädd i slöja så här, utan det är eftersom vi är i en moské. Paula är en cool tjej i jeans.

Vi gick på guidad tur, men snacket hamnade mer på islam än på själva byggnaden och det kändes som om vi redan kunde det. Men oavsett… Moskén är fantastisk. En av de vackraste jag någonsin sett. Väl värt ett besök.

Lilla Julia får chokladtårta på ett café. I Abu Dhabi, liksom i Dubai, så har man förbud mot alkohol. Istället frossar man i sötsaker.

Hamnen i Abu Dhabi.

I hamnen ligger så klart fiskmarknaden. Fantastiskt fin och fräsch. Hamoor är typisk fisk från Emiraten.

Lunch hemma hos Paola och hennes familj.

17 våningar upp. I både Dubai och Abu Dhabi får utlänningar egentligen inte äga bostäder så man hyr. Reglerna har lättats lite i Dubai men inte i Abu Dhabi. Generellt sett så består hela Förenade Arabemiraten av 12% emeriter. Resten är alltså gästarbetare. Paola som bott här i tolv år berättade att svenskarna tidigare organiserades via företag som Ericsson, men det har helt och hållet förändrats. Idag kommer man själv. Någon är jurist, någon är läkare etc.

Mat med familjen. Ovan ser vi Paolas man Bassem och äldsta barnet Erik. Alla tre barn är trespråkiga, dvs svenska, arabiska och engelska. Paola åker varje sommar till familjen utanför Tranås.

Jag älskar arabisk mat. Mmmmmm… mums för hommous.

Och vid maten så pratar man. Och pratar, och pratar, och pratar. En intressant iaktagelse är att de själva ser en ganska stor skillnad mellan Abu Dhabi och Dubai. Dubai är den ytliga och “fancy”-staden. I Abu Dhabi har man lite försiktigare octh inte lika “skrytiga”. Om Dubai satsar på fest så satsar Abu Dhabi på kultur.

Och du kommer väl ihåg att Abu Dhabi och Dubai bara är två av sju emirater? Och det är framför allt Abu Dhabi som har oljepengar. Dubai har lite olja, men inte lika mycket som Abu Dhabi. Därför drabbades Dubai av finanskris medan Abu Dhabi kunde luta sig tillbaka på oljan.

Besök i palatset Emiratesr Palace som sägs vara världens enda sjustjärniga hotell. Här bodde Carl Bildt förra veckan.

Hotellet är så pass stort att här har man utställningar och massor av aktiviteter. Här ser vi en utställning om det nya Abu Dhabi som växer fram.

Man bygger om en hel ö för att bli en “kultur-ö”. Inte som i Dubai där man bygger ön från början. Den här ön finns geografiskt men är idag helt tom. År 2010 ska alla byggnader och projekt vara klara. Yeah right…

Frank Gehrys museum.

Jean Nouvels flygande tefat är det nya Louvren.

Spännande hur ljuset filtreras ner i lokalen.

Nästan som ett lövverk i ett träd.

Lövverket är uppbyggt med avancerade symmetriska mönster. Ser väldigt arabiskt ut.

Zaha Hadids danspalats.

Helt galet. På hotellet träffade vi också Josa Kärre. Josa arbetar på svenska ambassaden som förste sekreterare och hade precis vinkat av Carl Bildt. Förenade Arabemiraten har blivit intressant för svenska politiker och investerare så hon har mycket att göra på jobbet. Men det roliga är att här står kanske 50% av An Nadwa, föreningen på Stockholms universitet för de som läste arabiska och arabvärldskunskap. Jag var ordförande och jag tror att Josa var vice, och att Paola var sekreterare. Vi hade galna arabiska fester i Gula Villan… 🙂

Test-temat för resan blir ju att prova olika flotta drinkar på de här lyxhotellet. Så även på det här sjustjärniga hotellet. Det är bara på hotellen man får dricka alkohol i de här länderna så det gäller ju att passa på.

Det börjar bli kväll och folket söker sig till vattnet. Fint att bara sitta och titta på skymningen.

Vi vinkade av Paola och tog vår taxi i en och en halv timme tillbaka till Dubai.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments