Portugal

Jag är i Portugal för att titta på lite design och sånt. Igen. Ja, jag återvänder hit ganska ofta. Ganska precis vartannat år. Lissabon har samma känsla som Berlin, dvs mycket underground och en cool känsla av utanförskap. Bra mat och rolig stämning.

Incheckning på designhotellet Bairro Alto.

Snabbt ut på gatan för att gå på designrunda. Började med Fabricas shop/galleri som ligger högst upp i Benetton-huset. Här finns alltid roliga utställningar och bra portugisisk design.

Lissabon är likt Berlin på många sätt, bland annat i deras fascination för gatukonst. På Fabrica hade man en utställning med just gatukonst. Men som drar mer åt konsthållet.

Butiken med alla grejer.

De här söta små keramikfigurerna ska alla designbutiker ha – om de vill vara nåt… Såg dem precis överallt.

For the handy man…

De här suddigummen köpte jag förra gången. Man ska liksom sudda ut det dåliga i världen.

Portugiserna är kanonduktiga på grafisk form, och gärna i nostalgisk tappning. Här en anteckningsbok från Serrato.

Förra gången vi var i Lissabon hittade vi A vida portugesa, en fantastisk designbutik med ny och gammal design. Den är byggd i gammal stil som de traditionella Chiado-butikerna.

Murrigt och härligt. Gamla vykort blandat med dyra tvålar.

A vida portugesa är fantastiskt. Hamnar absolut på min topp-tio-lista över bra designbutiker. Alltså tillsammans med ställen som Rossana Orlandi, Merci och Svenskt Tenn.

Traditionella tvålar.

Massor av fin anteckningsböcker.

Böcker från Serrato igen.

Gamla sardinburkar.

Vi hänger hela dagen i Chiado och fortsatte till The Wrong Place.

De obligatoriska keramikfigurerna.

Men de hade också lite roliga grejer. Hammare…

Eller sånna här “I hate you”-set. Jag frågade så klart vad det var för nåt och butiksägaren berättade att det var kitschiga saker som var så fula att man fick skämmas.

Det är inte bara design i Lissabon. Vi går även runt och tittar på våra gamla favoriter som härliga utsiktsplatser. I bakgrunden slottet i Alfama.

Vi har nu lämnat Chiado och traskar uppåt Bairro Alto. Här ligger en butik som heter Fabric Infiti. För två år sen var det ett sjuuuuuuuukt bra ställe med spännande mode och design. I år har man nog drabbats av lågkonjunkturen. Lite tomt och tråkigt. Men kvarteret här uppe vid Rua Dom Pedro V har verkligen exploderat. Massor av små spännande krypin. Mest mode, men bra. Och väldigt “berlinskt”.

Här ligger bland annat Nomada med portugisiska favoriter som Aforest Design och Alexandra Moura.

Men även kork-design av Cork Nature. Portugiserna har länge, eller nästan alltid, försökt hitta nya användningsområden för deras unika naturmaterial – kork. Här har man lyckats ganska bra.

Snygga skor av Alexandra Moura.

Vägg i vägg ligger nästa butik som heter Kolovrat efter formgivaren Lidija Kolovrat som framför allt gör smycken och accessoarer.

Lidija hade gjort ett textil mönster med gamla portugisiska kungar och drottningar.

Lidija blev så exalterad över att få träffa oss svenskar så hon tvingade sin assistent som pluggat svenska i Lissabon att guida runt oss i hennes atelje. Här använder hon övervåningen till olika workshops och happenings.

Ett mer traditionellt, “designigt” ställe är Espace B som drivs av Lissabons lifestyle-kung.

Ombyte och dags för drinkar på terrassen på Hotel Bairro Alto, ett av stadens mest hypade ställen.

Magisk utsikt.

Väldigt typisk portugisisk mat. Kött och potatis utan sås.

Klädd för en kväll i Bairro Alto. Jeans och jumpaskor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments