Lyxdag på Designgalleriet

Mina kollegor på PR-sidan på Trendgruppen bestämde sig för att vi behövde en lyxdag där vi bjöd in fyra deisgnföretag att få visa upp sig i ett lyxsammanhang. Jag blev tillfrågad om att göra nån slags utställning och sen göra ett trendföredrag. Det blev sjuuuuuuuuuuuuuuuuukt svårt. Shit vad jag våndades. Vad är egentligen lyx? Hur ska man kunna säga nåt intelligent om det utan att det blir plattityder? Jätte, jätte, jättesvårt.

Men jag hade det här uppdraget i huvudet när jag åkte till Milano och Venedig och tittade på vad som faktiskt händer internationellt.

Resonemanget i föredraget landade i att de lyxiga premiumföretagen idag drar mer och mer åt två håll – antingen populärkulturell (t.ex. Cappellini och Disney eller Ungaro och Lindsay Lohan) eller åt ett mer exkluderande håll där formen är icke-kopieringsbar och konsumtionstillfället är unikt. Alltså saken finns kanske bara i ett eller två exemplar och kan bara köpas nu. Jag visade t.ex. upp de tre ikoniska träfigurerna ovan som jag köpte på vägen hem från en trevlig middag i Venedig. Klockan var 23.00 och vi passerade en hantverksbutik där Giuseppe stod och lackade en byrå. Jag såg de tre figurerna och frågade om jag fick köpa dem där och då. Det fick jag. Dessa objekt får nästan symbolisera lyxkonsumtionen 2011. Det är unikt tillfälle, och nåt som är långt från masskonsumtionen i Kina.

Massor av snack från Nilsson…

Evigt gestikulerande.

Massa folk… Vi ser Tina Magnegård Bjers och Imke Janouschek.

Elin af Klintberg i blått med Frida Fjelde i glasögon. I bakgrunden Gertrude Dahlberg.

Henrick i vit fin skjorta.

Thomas Samuelsson från Lammhults berättar om deras nyheter.

Det blev en hel del samtal och intervjuer om den här nya lyxen. Här Rapport.

Jag försöker visa för Maria hur den här nya enkelheten kan se ut i en vattenkanna som jag köpte i Milano förra veckan. Den är enkel, men ändå exklusiv i sin form – och den finns bara att köpa i en butik i hela Italien.

Alla pustar ut. Jag är på väg att krama någon. Undrar vem…? Louise från Dornbracht och Alape sitter tillsammans med Thomas från Lammhults och i röda stolen sitter Samuel, också han från Dornbracht och Alape.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments