Milano, dag fyra, dvs mässhelvetet…

Ja, man måste ju pallra sig iväg till själva mässan också när man är i Milano. Eller måste man det? Hmm… Känns mindre och mindre relevant för varje år som går, men Satelliten är ju viktig.

Morgonkaffe med Claes Blom och gänget från Sköna Hem.

Kartells spektakulära monter.

Normann Copenhagens monter. Peter som är en av grundarna tillsammans med Poul, guidar.

Två minispaningar i en. Dels ser vi en hel del tjockare bordsben, men också att benen liksom sitter långt under skivan, alltså inte i kanten.

Lite oväntad prototyp från Normann Copenhagen. En typ klassisk, gammeldags stol.

Flera modulsystem. Nu från BD Barcelona.

Verkligen inte en del av en trend, men roligt. Det är alldeles för få roliga saker på mässan… Här ser det ut som om man tagit LACK från Ikea och satt ihop i nya delar och målat lite “crazy”. Inte nåt för mig, men det fick mig att le…

Inte heller en del av en större trend, men befriande annorlunda.

Det här känns trendigare. Stickat med gult och blått.

Fin monter hos Tacchini – och vad ser vi om inte de nya lamporna från svenska designduon Dmoch. De ska ju ställa ut hos oss på Designgalleriet i höst.

Claesson Koivisto Rune har gjort den här fina serien för Tacchini. Roligt med knapparna på kanten. Lite kvinnligt liksom.

Retrokänsla.

MDF Italia med väldigt raka möbler, men framför allt en fortsättning på sten-trenden.

Gult, gult, gult. Men nu är vi i Morosos monter och tittar på quiltade (kviltade?) möbler. Gunilla Allards spaning.

Japanska Nendos bord med speglingseffekter.

Fint bord.

Casamania

Modul, schmodul… Här hos Casamania.

När jag går runt på mässan så kan jag inte låta bli att leta efter saker som sticker ut och ser lite galna ut. Som den här stolen hos Quinze & Milan. Trästomme och ett skinnstycke som är färgat rött. Fint? Kanske inte, men i alla fall ganska galet.

Kurre Kofta (Kurt Tingdahl) i OFFECCTs monter.

Mini-bloggträff. Susanne från Purple Area (http://purplearea.blogspot.com/) och Charlotte från Hemmariket (http://hemmariket.se/).

Flera danska företag hade gemensam monter. Ett av de som jag håller lite koll på är Mater.

De har bland annat producerat den här fina vasen i sten av Teruhiro Yanagihara som ju ställt ut på Designgalleriet.

Vitra hade en stylad monter som förra året. Fint.

Agneta och Sven från Vitra, men annan internationell representant i mitten.

Bröderna Boroullec hade gjort fina grejer för Magis. Stolen känns lite bekant på nåt sätt, men bordet med sina indragna ben var ganska nytt.

Coola norrmänn. Visst ser de lite arga ut? Petter, Torbjörn och Espen. Farliga…

På tal om norrmän. En riktig sk P3-övergång (sånt som de gör på radion) till den här utställningen av Daniel Rybakken, för nu är jag på Salone Satellite, dvs mässan med unga formgivare. Daniel är med som nån slags guest of honor.

Lite rolig och organisk design. Långt från räta linjer och superfixad finish. Av Marcantionio Raimondi Malerba.

Tom Jenkins är norsk-engelsk och han har en gemensam monter med Siren Elise Wilhelmsen. Sirens klocka som stickar hade vi med på utställningen Norway Now.

Toms design såg jag i Frankfurt på Ambiente-mässan där han visade det här nattduksbordet med belysning på gaveln mot väggen. Så klurigt, och så snyggt.

Siren och Tom har också gjort den här lampan som man kan dra upp manuellt för att få ljus. Clever.

Fint bord hos Tom och Siren.

Nästa norrman. Jag hälsade på i montern där Staffan Holm hängde med Hallgeir Homstvedt. Hallgeirs lampa är sjuuuuuuuuuuukt konstig. Det är en skinnklädd lampa där man styr ljusstyrka genom att pilla på “pistillen” eller vad man ska säga. Är det bara jag som tänker på snoppar??

Lite mer vanlig design av Hallgeir…

Hallgeir himself…

Staffan Holm delade som sagt monter med Hallgeir, och jag fastnade framför allt för Staffans mindre saker. Det går ju också en accessoar-trend så det här funkar också bra. Pepparkvarnar och ljusstakar.

Vink, vink till killarna på Brikolör.

Ett av mässans bästa fynd var Göteborgsbaserade Modern Times. De är svår att Googla, så här är deras hemsida: (http://www.modern-times.se). Rasmus Malbert och Johannes Tjernberg har gjort en snygg kollektion som är poetisk och vansinnigt stilig. Jag gillar bordet med den marmorerade känslan (stentrenden!), men kanske framför allt ljusväggen. Det är samma material som CKR använde häromåret när man gjorde en lampa tillsammans med Södra och Wästbergs. När LED-ljuset alltså inte funkar längre så kan man gräva ner pappersbiten i trädgården. Eller byta färg efter humör i hallen. Vansinnigt fin. Kanske till och med den bästa svenska designen i år…? Well done!

Designstjärnor – Rasmus och Johannes.

Johan Lindstén gillar jag sen ganska länge. I år fick han ett pris för bästa produkt av Satelliten. Men nej, det är inte Johan på bilden. Det är hans lillebror. Johan undvek mig…

Fler göteborgare. Fulo. De fick ju ganska mycket uppmärksamhet för sin loungestol på Green House i februari. Det var en stol med träplattor som ändå var mjuk. Den visades inte här! De har fått en advokat på halsen eftersom en tjej från Tyskland menar att hon har mönsterskydd på tekniken. Well, well…

Maria Gustafsson, eller Swedish Ninja, tar verkligen i från tårna och gör galna saker som sticker ut. Förra året gjorde hon massor av fina trämöbler med neon. I år satsar hon på betong med mjuk känsla. Tusen poäng till Maria som gör sin egen grej och inte gör som alla andra.

Norska Tuyo har fortsatt Catrine Kullbergs arbete med fanér och belysning.

Kaamos är en finsk designgrupp som jag träffade inför min utställning om finsk design. De pluggade då, men går nu ut allihop till våren. Många har stött på Katriina Nuutinens namn eftersom hon gjort en lampa som ser ut som ett halsband, nu i produktion hos Klong. Här visar man sina nya kollektioner. Håll ögonen på Kaamos. Coolt gäng. Jag funderar på att göra nåt med dem nästa år när Helsingfors har Design Capital of the World. Vi får se…

Sista bilden från mässan. Lina Nordqvist visade fantastiska produkter på Greenhouse i Stockholm. Här kompletterar hon med bland annat en sittpuff i skinn. Jag tror faktiskt att jag i år hitills har tre favoriter bland de unga formgivarna – Lina, Modern Times och Dmoch (som inte ställer ut här i Milano).

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments