Milano dag tre, förkväll och sånt

Efter två dagar med lite lagom stora designupplevelser på stan och i Tortona så tog jag mig till designdistriktet Ventura Lambrate som lanserades förra året. Området är ett gammalt galleri-område, berättade Monica Förster som var här med ett matt-projekt 2o10. Och ååååååååååååh så bra det var.

Väldigt spretiga utställningar. Högt och lågt. Men jag gillade dinosaurie-krukan. 🙂

Dandelight är alltså en maskros-lampa. Fint. Sprött och otroligt delikat. Men kanske inte nåt man vill ha hemma…? Varje lampa har alltså fått maskrosfrön. Av Lonnneke Gordijn och Ralph Nauta.

Området kryllar av gallerier med olika designer. Här bland annat ett bord av bröderna Campana (sa jag att de är mina nya favoriter…?)

Stol av Jörgen Bey och Rianne Makkink.

Den danska utställningen. Intressant att Danmark väljer att lägga sig här istället för i Tortona.

Li Edelkoort och alla andra holländare är här… Här kommer några bilder från Lis utställning med textilier. Här Wendy Marchbanks.

Ella Robinson

Lärke Hooge Andersen

Formgivarduon Niels van Eijk och Mariam van der Lubbe hade gjort om ett koncerthus i Eindhoven. De har tagit ett helhetsgrepp och tittat på allt från möbler till ljussättning. En ljusinstallation i taket visar besökaren åt vilket håll han/hon ska gå. Smart. Och perfekt med en stol där man syns ordentligt. Kanske nåt hem till mig?

Man har även tittat på kaffekopparna.

Fin innergård med massor av gallerier samlade runt om.

Holländska Ahrend hade lite roliga projekt. Här en stol i gjutjärn med ben av yxskaft. Av Floris Schoonderbeck.

Badkar med uppvärmning.

Fantastisk glasutställning med pjäser av Patricia Urquiola.

Ett av de bästa besöken var här – Edition of Six. Man har bjudit in sex formgivare att arbeta med sex hantverkare. Varje produkt har alltså två avsändare – formgivaren och hantverkaren. Båda är lika värdefulla. Spännande. Och fantastiskt fina objekt.

Vidare mot kvällsaktiviteterna. Nästa innergård.

Som sagt, allt är inte toppen-, toppenbra men onekligen kreativt.

Sugen på en lampa av gamla flip-flops? Eller är det överhuvudtaget ett miljöproblem?? Men som sagt… Hellre intressanta tankar än slätstruken, snäll design.

Fint skåp. Och en lite rolig historia. “I recognize you”, säger killen vid den här installationen. “Well…”, säger jag lite blygt. Det visar sig att vi träffades i Frankfurt i februari när jag var på Ambiente. Killen driver företaget Vij 5 och är kanske Hollands svar på Muuto eller Normann Copenhagen. De samlar ihop unga holländska talanger och producerar deras saker. Här har man tagit fram ett helt nytt material av gamla tidningar som man kan använda som trä. Paper wood, helt enkelt. Hårt som trä, och samma “sprickighet”, eller vad man ska säga. Naturligt.

Man har till och med gjort smycken av det här pappersträet.

Nästa hangar. Här hänger skolorna och en del mer kreativa projekt.

Polsk designutställning.

AZE Design som jag såg i Lodz förra hösten.

Karina Marusinska

Soffa av Malafor.

Utställning med Borås Textilhögskola. En del av utställningen undersökte det här med fint vs fult. Kul med “lampan” som droppar.

En tjej som gick ut kandidaten förra året (om jag minns rätt…). Hon har gjort en textil som dels förändras i mönstret, men också har färg på baksidan som lyser igenom. Formgivaren har gjort en större ansats och också tittat på institionella möbler och sett hur man kan göra de organiska och mer levande.

Det fanns också interaktiva textilier som här. Textilen byter mönster efter värme.

Efter hangaren fortsatte jag gatan ner till nästa hangar där bland annat Designersblock höll till. Och ännu spretigare än de andra installationerna. Veeeeeeeeerkligen högt och lågt. Men otroligt befriande och massor av energi.

Finska lampor.

Kvällen avslutades ganska lungt med en annan “redhead”, dvs Erica Treijs. Vi tog en pizza och pratade om allt vi sett.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments