Warszawa, dag 2

 

Tisdag, och perfekt med en inspirerande besök på två kyrkogårdar. Vägg i vägg ligger den stora judiska kyrkogården och den katolska.

Den judiska ritualen att inte lägga blommor på en grav, utan en sten…

Och vi hittade en “Szenfeld”. Bea berättade att på hennes pappas sida så fanns det personer som bodde i ghettot, typ hennes farfarsfar… Men det är på hennes pappas sida, och som vi säger på Facebook “It’s complicated”…

På den katolska sidan exploderar det av färger.

Nog med död och sorg. Men jag kunde inte låta bli att fråga var fd presidenten var begraven, alltså han som omkom i flygolyckan häromåret. Han ligger i kungliga slottet Wavel i Krakow. Lite kungligt för honom, minsann.

Snabbt besök i en av de där folkloristiska butikerna i city. Jag gillar har polacker arbetat med färger. Och sen är det få som kan bräcka polacker på grafisk form. Fint.

Innan lunch hann vi också med chokladmärket Wedel. Det är ett klassisk märke som mitt i stan har en butik och ett café. Lite som finska Fazer, kan man säga. Wedel är klassiskt och kommer från 1800-talet. Under kommunismen så tog staten över all fabriken och döpte om dem till typ “den 22 majs fabrik”. Men Wedel-fabriken var en av få som fick behålla sitt namn, eftersom varumärket var så inpräntat. Fabriken fick helt enkelt heta “Den 22 majs fabrik, c/o Wedel”.

Själva fabriken som vi åkte förbi senare under dagen.

Bea spenderade hela sin reskassa här. Johan och Beas mamma – jag vet nog vad ni ska få när hon kommer hem. 🙂

Allvarlig kille

En grafitti-katt, och så blev det lunch.

Lunch på Contemporary Art Center. Om jag förstår rätt så har man tre (!) stora institutioner för samtida konst i Warszawa.

Bea och Karolina

Efter maten fick Bea en allergisk reaktion och fick åka till hotellet. Men innan hon gjorde det så hann hon med att titta på en cool modebutik.

Butiken Laura

En av anledningarna till att vi är här, är att det polska märket UEG gör kläder i papper. Alltså inte sånt som ska hänga på väggen, utan sånt man kan använda. Jag köpte en ascool tröja i trikå. Fick inte på mig papperskläderna eftersom jag är för tjock.

Shopping-nöjd.

Bea dumpades på hotellet och Karolina tog mig till andra sidan floden Wisla som rinner genom Warszawa. Här är vi i Praga, som nästan kan jämföras med Stockholmska stadsdelen Södermalm.

Inne i det här komplexet (en fd vodkafabrik) ligger designbutiken Magazyn Praga.

Här hittar man såklart polska formgivare som Oskar Zieta.

Fina gamla vodkaflaskor

Mer polsk design som är grafisk och med mycket färg.

Och kolla!! De har Lisa Bengtssons tyger för Mairo.

Vi lämnar det här området som är fullt av gallerier och små butiker för att ta oss till nästa område i Praga där man satsar på design och konst.

Det här området kallas Soho och ägs av en privat aktör. Här finns en bögklubb, georgisk restaurang, någon modebutik och ett galleri.

Massa tomma lokaler för fester, marknader och modevisningar.

Innan Karolina och jag försjönk oss ner i lite öl och massor av god mat, så hann vi med att titta på nya Copernikus-centret som invigdes i höstas. Ritat av RAr 2 Laboratorium Architektury Gilner+Kubec.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments