Mer Gdansk

Dag två i Gdansk och vi fortsatte vår sightseeing. Staden är byggd med med en massa kanaler, vilket innebär en del broar. Och här såg vi den franska (?) traditionen med att försegla sin kärlek med ett lås. Aaaw… Gulligt.

Annars började vi dagen färgstarkt och lite barnsligt…

Första stoppet blev Mariakyrkan som anses vara en av de största tegelkyrkorna i världen.

Vi gick 420 trappsteg upp i tornet. 420!!!

Svettigt

Hörde jag “Nice ass!”?

Fantastisk utsikt. Man ser Mariacka-gatan som utgår från själva kyrkan. Och tittar man högre upp så ser man en stor ganska fyrkantig byggnad. Det är vårt hotell.

Kyrkan rasade så klart under kriget men har återuppbyggts. Lite hård renovering bara… Nästan alla fresker är övermålade.

Huset mittemot kyrkan.

Välförtjänt ölpaus…

 

Efter lunch och lite shopping i gallerian Madison så gjorde vi vår nutidshistoria och tog oss till hamnen för att titta på Solidaritets histora. Man kan gå en “memory walk” och titta på lite minnen. Här en del av själva muren som omgärdade hamnområdet. 10 000 personer arbetade i hamnen. Verkligen som en liten stad i staden.

 

Det finns ett museum också. Polackerna är bra på att göra engagerande museer. Jag var ju får någon vecka sen i Warsawa och tittade på Warsaw Uprising Museum.

Det första medlemskortet till Solidaritet – utfärdat till Lech Walesa.

Man kan gå ner till själva hamnen också, och här arbetar det fortfarande folk. Märkligt att gå och turista bland en massa hamnsjåare, men också lite spännande.

Klockan har hunnit bli fem och vi drar oss mot stan igen. Det finns inget bättre än en drink på ett lyxhotell och bara glo på folk. Här besöker vi nya Hilton.

Trötta i benen…

 

Kvällen avslutades med gamla minnen. Jag var i Polen 1998 och 1999. Vid båda tillfällena fick jag lära mig dricka vodkadrinkar av polacker. En av de mer spännande varianterna heter Mad Dog och består av en sexa vodka med hallonsyrup i botten. Och detta toppas med tabasco. Mad dog…

Två Mad Dogs och sen blir man kvällens roligaste kille… Dags att gå hem…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments