Berlin – dag 2

Vi kör som sagt en speedad tur genom Berlin. Nästa gång måste det bli längre än 40 timmar…

Stephanie mötte upp i sin lilla Mini. Praktisk bil i en biltät stad.

På dagens schema står kultur och shopping. Många av Berlins museer finns samlade på Museums Insel, dvs museieön. Vi satsade på Pergamonmuseet som är nyrenoverat. Här visar man antik konst.

Pergamonfrisen som möter besökaren i första rummet är galet fascinerande.

En av de tillfälliga utställningarna handlade om hur flera av konstsamlingarna bombades sönder under andra världskriget. Här arbetar man på att sätta ihop antika statyer igen.

Förutom Pergamonfrisen rå stoltserar museet med Ishtarporten. Heeeeelt galet att man flyttat en hel jävla port till ett museum i Tyskland.

Man känner sig ganska liten i relation till den här konsthistorien. Babylonsmurar…

Efter museiebesök måste man hinna posera som riktig turist framför Domen i Berlin.

Ett nytt inslag i stadsbilden är Humboldt-boxen. Berlinarna har en bra tradition av att bygga utsiktsplatser som man ställer vid områden där man ska göra större renoveringar. Här kan man titta ut över renoveringen och få information om fortskridandet (tänk om de kunde ha haft det vid Norra Station i Stockholm…).

Lite spektakulärt ska man återuppbygga det klassiska slottet Berliner Schloss. Här utropades t.ex. den tyska republiken 1918. På femtiotalet, efter kriget så gjorde ryssarna politik av slottets vara, eller icke vara och jämnade det med marken. Nu ska man alltså återuppbygga slottet. Utmaningen är att göra det intressant… Jag tänker på hur den återuppbyggda gamla stan i Warsawa kan kännas lite plastig, och det är ju en stadsdel som också hade jämnats med marken.

Högst upp i Humboldt-box så kan man fika och njuta av utsikten. Som sagt – berlinarna är fantastiska på utsiktsbarer, men nu kommer ett gnäll. Shit pommes frites vad berlinarna har skaffat sig dålig attityd. Den berlinska servicen på restauranger och barer är relativt ökänd i Tyskland, men nu eskalerar det till något helt konstigt. Under vår korta sejour i Berlin så fick vi otroligt dålig service nästan hela tiden.

Ett roligt besök var Kochhaus, ett nytt och spännande butikskoncept. Man har ca 20 maträtter som man dukar upp på ett bord och där säljer exakt rätt mängd ingredienser för två eller fyra personer.

Coolt ställe.

Eftermiddagen ägnades åt lite speedshopping av kläder. Och nån drink, kanske.

Innan kvällen började så skyndade vi till en gammal hattfabrik som byggs om till lägenheter. Fint och spektakulärt. Idag är vanligaste boendeformen att hyra sitt boende, men fler och fler köper egna boenden.

Kvällsdrink på terrassen på Berlins kanske flottaste hotell Hotel de Rome.

Middag på Cookies & Creme som ligger på en bakgata, över en sophög och utan belysning…

Restaurangen ligger mitt i stan och är en av de mer haussade ställena. Hit går modemänniskor, kändisar och annat löst folk – och det är en helt vegetarisk restaurang.

Sista natten i Berlin…

… för den här gången i alla fall.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments