Kiss my Turku

Jag är i Åbo. Jag har övergivit den Stockholmska modeveckan för att titta på en av två kulturhuvudstäder i Europa. Åbo är den ena – vet du vilken den andra är? Det är Tallin.

Det är nog tredje gången i år som jag är i Finland, men det var länge sen jag var i Åbo, Finlands gamla huvudstad. Det tog 30 (!) minuter att flyga mellan Stockholm och Åbo. Galet! Det tar längre tid att flyga till Växjö eller Kalmar från Bromma.

Mycket av det som händer i kulturstaden Åbo, händer längsmed ån.

Glada blomsterbollar av gammal plast.

Flera tillfälliga designbutiker poppar upp. Här fina textilier från Kui Design.

Och så klart Tonfisk Design.

Och en ny serie med basturedskap. Man ska uppenbarligen gnugga sig…

Utanför info-centret Kulma så har man faktiskt en staty av New York-finnen Kim Simonssen. Galet fint.

Himla fint med de lite lägre husen vid ån. I övrigt påminner Åbo otroligt mycket om Stockholm med sina rappade stenhus. Kanske lite fler art noveau-hus i Åbo.

Stadshuset i Åbo.

En tur över salutorget där man har de typiska finska bönorna.

Jag tog en sväng förbi hantverks- och designbutiken Sylvi Salonen som har mycket finsk design. De har funnits i 84 år.

Jag blev riktigt förtjust i deras rya-kuddar.

Det var också fint med deras virkade fyrkanter. Butiken sålde dem som sittdynor till t.ex. Myranstolen.

Via den fina tågstationen så tog jag mig till kulturhuvudstadens huvudutställning på Logomo.

Snygg bar på kulturcentret.

Som sig bör så är kulturcentret i en ombyggd industrilokal.

Två av utställningarna var kanonbra. En handlade om homokonstnären Tom of Finland (som här tolkar den finska tangon), och en utställning med fotokonst. Det övriga kunde man liksom hoppa över…

Efter lunch gjorde jag en intervju med finlandssvenska radion. Här med Maud Stolpe.

Och de ville fota mig till sin hemsida.

Min sightseeingrunda fortsatte till konstmuseet.

Fint museum. Under sommaren har man en utställning med “creme de la creme” av klassisk finsk konst. Alexei Gallen-Kalela, Helene Schjerfbeck etc, etc.

Jag äääääälskar Helene Schjerfbeck.

Vem sa att finska män inte dansar??

Mer sightseeing. Jag förstår det som att det finns tre Aalto-hus i Åbo och ett av de hittade jag.

Massor av fina detaljer.

I bottenvåningen finns en ganska fin bra som så klart heter Alvar.

Här hittade jag en gammal tavla med huset.

Jag springer runt och tittar så klart på en massa fina hus, men det finns ju lite fulare hus också. Men jag kan inte låta bli att fascineras över finnarnas fascination för Marimekko. Eller den stoltheten de har. Kolla värsta fula huset och i våningen längst ner så har man ändå sett till att man har riktiga Marimekko-gardiner. Märkligt.

Två superfärska trendtips. Först Jeti som är en designbutik med bara Åbo-designer.

Fin butik med fokus på mode, men även en del annat.

Om Jeti funnits i tre månader så har Finska bara funnits i tre veckor.

Allt är så klart noga utvald och närproducerat.

Det börjar bli kväll och jag drar mig till min föreläsning i det som är Åbos Konstfack. Fast egentligen inte för studenter. Min föreläsning är en del i ett konsthantverkprojekt som också är en del i den officiella programmet för kulturhuvudstadsåret. Nästan 100 engagerade kvinnor kom. Alltid roligt – och läskigt. Tänk om de tycker att jag är en liten trend-tönt??? Men det gick bra. Jag tror de kände sig nöjda. Bilden ovan föreställer domkyrkan i Åbo. Kyrkan kommer från 1200-talet.

Och nästan mittemot ligger huset som Fredrika Bremer föddes i och växte upp i.

Och nu är klockan alldeles för mycket. Dags att krypa till kojs så att man kommer upp i tid imorgon. Det är utmattande att trendspana. Vi säger hej till publiken och stänger ner. Hej, hej. Vi syns imorgon. Då blir det lite mer fashion från Stockholm.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments