Fashion, schmashion

Tisdag och en hel dag med massor av intryck för modebilden nästa år. Dagen började faktiskt ute i förorten. Carin Rodebjer valde att visa sin kollektion i vackra Vinterviken.

En hel dag på front row…

Förorten har nog aldrig varit så “fashion” som idag. 🙂

Massor med trevlig morgonmingle. Här med Shantila Holm från Plaza.

Rodebjer presenterade en kollektion med massor av färg. Allt kändes långt och maximimerat. En del stickade detaljer – våffelstickning, berättade Lotta Ahlvar på Moderådet. Och jag noterade den där gamla stickade koftan som är så där lång – den kommer tillbaka.

Efter visningen tog Lotta och jag en taxi tillbaka till stan för att titta på Rookies. Rookies är Moderådets satsning på unga modeskapare och varje år väljs en talng ut som “vinnare”. Jag har suttit med i Rookies jury i fem år, men nu klarar de sig själva. I Kungsträdgården på So Stockholm visas årets upplaga med kandidater.

Vinnarna Obscur som framför allt gör herrkläder.

Bland Rookiesarna så har jag ett särskilt gott öga till Erik Bjerkesjö (som bland annat finns på Collette i Paris), och Josefin Strid från Borås.

Också Erik Bjerkesjö

Visning två. Ganska hypade The Local Firm. Lite besviken den här gången. Fint men lite “safe”. Jag hamnade bredvid Göran Sundberg på den här visningen. Göran har haft eget modemärke, varit journalist inom mode och skrivit boken om modesverige som heter Mode Svea. Vi pratade om det här med att modet blir snällare och snällare. Jag kan inte låta bli att känna att nästan allt vi såg idag redan hänger på galgar i t.ex. COS (eller varför inte H&M…). Anyway, Göran som arbetar på Beckmans och är ansvarig för modelinjen, vi pratade om det här med att lära ungdomarna att vara “kommersiella”. Det är ingen utmaning att få unga modeskapare att göra kommersiellt mode. Utmaningen är att få mode som engagerar och berör. Hur ska en institution som Beckmans få ungdomar att göra mode som provocerar? Hur ska man få dem att skriva “fuck you” på en skinnjacka? Sånt spännande pratade vi om. Kul.

Jag hann kramas lite med min gamla praktikant Linda Leopold. Från praktikant hos Steffeman till att bli chefredaktör på Bon. Bra jobbat.

Och så här såg jag ut när Stureplan.se fotade mig.

Märket Ubi Sunt visade herrmode på Hallwylska Palatset.

Danska Rützou visade på Berns. Färgglatt och massa spets.

Roligaste iakttagelsen här var väl att Elin Kling somnade på front row. Tröttsamt med mode??

Jag är också färgglad. Lite.

Hermine Coyet Ohlen från Elle gillade Rützou.

En gammal favorit är Ida Sjöstedt. Jag äääääääääälskar hennes grejer. Hon har en tydlig idé, ett tydligt koncept. Nu har hon arbetat med sex, sexualitet och spets.

Allt går i svart och rött.

Jag hoppade in i en taxi med Sofia Edgren från DN och Damernas Värld och tog mig till nya konsthallen Sven-Harrys i Vasastan. Här visade Fifth Avenue Shoe Repair.

Fifth Avenue är också favoriter sen tidigare. Hög internationell nivå på deras grejer. Kollektionen hade bara två nyanser: svart och benvitt.

Roligt med trädetaljerna.

NK-gänget ser nöjda ut. Louise Kihlberg, Camilla Wallander och Erica Wigge.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments