Polen, vernissage

Efter en kort paus på hotellrummet så gick jag ner i baren på hotellet för att träffa Kerstin Wickman och hennes Eje. Vi tog god tid på oss och han med några härliga polska öl och snack om allt från Slussen, Nordafrika till designkritik. Kerstin är här för att föreläsa precis som jag.

Jag har varit i designfestivalen i Lodz två gånger tidigare och alltid hittar man spännande gamla fabriker att göra installationer i. Jag har skrivit om det förut, men Lodz är Polens tredje största stad och deras motsvarighet till Norrköping, kan man säga. Alltså en gammal textilstad som blivit tvungna att hitta nya vägar. Lodz har idag ett universitet och satsar mycket på film. Polanski är utbildad här. Design och mode är viktigt. Jag tror att nästan varje polsk stad av rang har en egen designvecka, men den här är bäst och med högsta internationella nivå.

Ackreditering kan vara spännande…

Snyggt och enkelt avspärrat. Här vid en installation av Kinnarps.

Och sen är här tre våningar i en fabrik fylld av olika designutställningar. Superspännande. Jag älskar energin i projektet. Unga oetablerade formgivare bredvid sponsorer, kurerade designutställningar bredvid modeinstallationer.

Och en pop-up-butik såklart. Czesc är polska för “tja” eller “hej”.

En central utställning är “Must have” som är utvald, bra polsk design. Och här hittade jag svensk design!! Eller polsk… Joanna Ocias har gjort de här fina skåpen och Joanna har bott 30 år i Sverige. Gick ut Beckmans 1986. Men hon kommer från Krakow. Idag ställer hon faktiskt ut på Svarta Lådan på Malmen.

Weavies av Katarzyna Herman-Janiec

Polens stora designstjärna Oskar Zieta, hade gjort nya produkter.

Jakubki av meble Vox.

Fantastiska textilier av Ewa Nowakowska och Malgorzata Gajewicz.

Nästa stora utställning handlade om Neo Farm. Jag tolkar det som vår moderna lockelse till det rustika. I den här typen av utställning så blandar man polskt med internationellt.

Blev smått förälskad i terrakotta-lamporna av Benjamin Huppert.

Stol av Paul Loebach.

“Daddy would be proud” av Matylda Krzykowski

Corian hade en ganska fin installation.

Men som sagt, här finns också en hel del osignade polska (ioch östeuropeiska)  formgivare. Jag gillade den här stolen av Oleksandr Shestakovych. Nåt för Mitab kanske?

Kateryna Sokolova

Polacker har en stark grafisk tradition, och visade här en utställning om grafisk design som är lite mer återhållen.

Alla dessa designutställningar på ett och samma ställe. Själva festen fortsatte på en annan lokal. Lite mer flott…

Massa folk, och jag tänkte “Men jag känner ju ingen…”. Stackars Steffeman…

Smygfotar Richard Hutton

Men sen är det ju alltid så att man träffar folk man känner. Här är ju vår svenska designer Joanna Ocias.

Och super-, super-, supertrevliga Pawel Kubara från Comforty Living. Företaget som han representerar är liksom polska motsvarigheten till Normann Copenhagen eller Muuto. Hungriga och duktiga. Men Pawel och jag pratar om massor av andra saker än design. Vi han beta av polska valet som var för några veckor sen och Pawel är särskilt förtjust i att Polen har världens tredje första transexuella i parlamentet. Galet.

Bra start på mina dagar i Lodz…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments